Lokalstarten.no LOGO
 Brukernavn
 
Passord

Ny bruker
Glemt passord?

Google Bing Lokalstarten Nyheter Kvasir Kvasir jr. Været 1881 tlf 1881 Kart Firma Gule sider
YouTube IMDb Ordbok Wikipedia Store Norske Engelsk til Norsk Norsk til Engelsk

123 Nyheter VG dagbladet aftenposten NRK YR 1881 FINN Norsk Tipping Youtube Facebook
20
 Lørdag  20. Jul. 2024
Artikkel kategorier
Artikkel, forside
Data og Internett
Elektro
Ferie og Fritid
Helse og kosthold
Hobby
Humor klipp
Mat og drikke
Mote
Samfunn og Politikk
Skole og kunnskap
Smart å vite
Sport
Underholdning
Utvikling og SEO
Økonomi

Pakkesporing
Posten:
Bring:
Valg av fisk til ditt første akvarium

Når man skal starte med akvarium og hold av fisk som en ny hobby er det mye å sette seg inn i, men heldigvis finnes det noen fisk som gjør at man kan minimere risikoen for at det går galt. Her skal vi se litt nærmere på hvilke fisken man kan ha i sitt første akvarium, og hvilke man bør unngå.Å drive med akvarium er en spennende hobby som ofte er mer krevende enn det folk tror når de begynner med det. Man tenker gjerne at det bare er å kjøpe et startsett og noen fisk, men etter en liten stund finner man ut at det krever mye research for å få fisken til å trives. Nesten alle fiskene som selges i dyrebutikken har egne krav til hvordan de trenger at akvariet er innrede, og hvordan kjemien på vannet er, og dersom man holder feil fisk i feil vannverdier kan det faktisk ende katastrofalt for fisken.

Heldigvis er det noen fisk som er bedre egnet enn andre, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på noen flotte fisk som passer godt inn i akvarier for deg som skal starte ditt første akvarium. En god start er av de mange stimfiskene som selges i store mengder i dyrebutikken. Her snakker vi om arten som neontetra, kardinaltetra, rødmunntetra, venusfisk, sebrafisk og så videre. De fleste slike stimfisk er kjent for å være nokså hardføre, og passer dermed godt inn i akvarier drevet av folk som er nye til hobbyen. Alle disse bør holdes i grupper på minst 10 fisk, så da får man dessuten en god og livlig gjeng i akvariet sitt.

Man bør også få med seg en algespisende fisk, og for de fleste faller valget på en malle som heter Ancistrus sp. oppdrettvariant. Denne er en god algeeter, er billig i innkjøp, og klarer seg fint i nesten alle vannverdier.

Mange velge levendefødende tannkarper som sin første fisk. Dette er fisk som guppy, molly, endlers guppy, sverddragere eller platy, og mange av disse artene er det som det selges mest av i dyrebutikken. Ironisk nok er ingen av disse ordentlige nybegynnerfisk, for alle levendefødende tannkarper har strenge krav til hardheten på vannet. I mange land er ikke dette et problem, men her i Norge har veldig mange av oss svært bløtt vann i springen, noe som er uegnet for å holde disse levendeføderne. Om de holdes i slikt vann uten at man tilsetter hardhet på vannet vil fisken på sikt dø av følgesykdommer. Så for å holde disse må man i alle fall måle hardheten, og om den ikke er høy nok må man øke hardheten på vannet i akvariet selv. Når man har fått riktig hardhet på vannet er de derimot alle enkle fisk som tåler mye.

Man må også passe på at fisken ikke er for stor for akvariet sitt. Veldig mange starter med nokså små akvarier på mellom 30 og 60 liter, selv om det faktisk regnes som enklere å drifte et akvarium på et par hundre liter enn et lite et på 60 liter. Det er mange fisk som rett og slett vokser seg altfor store for slike akvarier, men det finnes også en del fisk som passer i små akvarier på mellom 30 og 40 liter, så noe utvalg har man jo.

Til slutt kan vi nevne at man bør unngå kostbare arter, for jo dyrere de er, jo større er sjansen for at det er sjelden fisk som krever helt spesielle vannverdier. Det er ingenting i veien med å kjøpe inn litt mer spennende og kostbar fisk, men da er det viktig å matche den opp mot de vannverdiene og de andre fiskene man allerede har i akvariet sitt. Dessverre er det ofte slik at fisk har en tendens til å dø mye oftere de første årene i hobbyen, så det er gjerne greit å vente litt med å bruke mange tusen kroner på sjelden fisk før man er klar for det.

Om forfatter:
-


Om artikkelen


Publisert: 22-10-2019 av: Nicklas Iversen

Visninger: 6992

Del av artikkelenOrdBokstaver
Tittel742
Sammendrag61338
Hoved-artikkel6033426
SUM6713806


Kopiere artikkelen:


Denne artikkelen kan kopieres!

Om du ønsker å kopiere artikkelen, har forfatter gitt tillatelse til dette, og du kan bare klikker på HTML Visning for å enklere kopiere hele artikkelen med html tags.

HUSK Å IKKE ENDRE PÅ ARTIKKELEN. LA LINKER SOM FORFATTER HAR LAGT INN, BLI MED ARTIKKELEN VIDERE PÅ DIN NETTSIDE!!!Annonser

Flere tjenester
Om oss
Politikontroller
Kilo, mega, giga osv Værmelding


LOGG INN, SÅ SLIPPER DU BANNER-REKLAME


Copyright © 2001-2024 Tveit MEDIA All rights reserved.
Utviklet av Ola Sigmund Tveit,
Tveit-media.no

Personvern for hele nettstedet. (Privacy Policy)