Å drive med akvarium er en spennende hobby som ofte er mer krevende enn det folk tror når de begynner med det. Man tenker gjerne at det bare er å kjøpe et startsett og noen fisk, men etter en liten stund finner man ut at det krever mye research for å få fisken til å trives. Nesten alle fiskene som selges i dyrebutikken har egne krav til hvordan de trenger at akvariet er innrede, og hvordan kjemien på vannet er, og dersom man holder feil fisk i feil vannverdier kan det faktisk ende katastrofalt for fisken.
Heldigvis er det noen fisk som er bedre egnet enn andre, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på noen flotte fisk som passer godt inn i akvarier for deg som skal starte ditt første akvarium. En god start er av de mange stimfiskene som selges i store mengder i dyrebutikken. Her snakker vi om arten som neontetra, kardinaltetra, rødmunntetra, venusfisk, sebrafisk og så videre. De fleste slike stimfisk er kjent for å være nokså hardføre, og passer dermed godt inn i akvarier drevet av folk som er nye til hobbyen. Alle disse bør holdes i grupper på minst 10 fisk, så da får man dessuten en god og livlig gjeng i akvariet sitt.
Man bør også få med seg en algespisende fisk, og for de fleste faller valget på en malle som heter
Ancistrus sp. oppdrettvariant. Denne er en god algeeter, er billig i innkjøp, og klarer seg fint i nesten alle vannverdier.
Mange velge levendefødende tannkarper som sin første fisk. Dette er fisk som guppy, molly, endlers guppy, sverddragere eller platy, og mange av disse artene er det som det selges mest av i dyrebutikken. Ironisk nok er ingen av disse ordentlige nybegynnerfisk, for alle levendefødende tannkarper har strenge krav til hardheten på vannet. I mange land er ikke dette et problem, men her i Norge har veldig mange av oss svært bløtt vann i springen, noe som er uegnet for å holde disse levendeføderne. Om de holdes i slikt vann uten at man tilsetter hardhet på vannet vil fisken på sikt dø av følgesykdommer. Så for å holde disse må man i alle fall måle hardheten, og om den ikke er høy nok må man
øke hardheten på vannet i akvariet selv. Når man har fått riktig hardhet på vannet er de derimot alle enkle fisk som tåler mye.
Man må også passe på at fisken ikke er for stor for akvariet sitt. Veldig mange starter med nokså små akvarier på mellom 30 og 60 liter, selv om det faktisk regnes som enklere å drifte et akvarium på et par hundre liter enn et lite et på 60 liter. Det er mange fisk som rett og slett vokser seg altfor store for slike akvarier, men det finnes også en del
fisk som passer i små akvarier på mellom 30 og 40 liter, så noe utvalg har man jo.
Til slutt kan vi nevne at man bør unngå kostbare arter, for jo dyrere de er, jo større er sjansen for at det er sjelden fisk som krever helt spesielle vannverdier. Det er ingenting i veien med å kjøpe inn litt mer spennende og kostbar fisk, men da er det viktig å matche den opp mot de vannverdiene og de andre fiskene man allerede har i akvariet sitt. Dessverre er det ofte slik at fisk har en tendens til å dø mye oftere de første årene i hobbyen, så det er gjerne greit å vente litt med å bruke mange tusen kroner på sjelden fisk før man er klar for det.