Lokalstarten.no LOGO
 Brukernavn
 
Passord

Ny bruker
Glemt passord?

Google Bing Lokalstarten Nyheter Kvasir Kvasir jr. Været 1881 tlf 1881 Kart Firma Gule sider
YouTube IMDb Ordbok Wikipedia Store Norske Engelsk til Norsk Norsk til Engelsk

123 Nyheter VG dagbladet aftenposten NRK YR 1881 FINN Norsk Tipping Youtube Facebook
12
 Søndag  12. Jul. 2020
Artikkel kategorier
Artikkel, forside
Data og Internett
Elektro
Ferie og Fritid
Helse og kosthold
Hobby
Humor klipp
Mat og drikke
Mote
Samfunn og Politikk
Skole og kunnskap
Smart å vite
Sport
Underholdning
Utvikling og SEO
Økonomi

Pakkesporing
Posten:
Bring:
Svikter Fremskrittspartiet enda en gang?

Fremskrittspartiet gikk i regjering med store løfter om mang en endring. Mange føler seg skuffet og sviktet – og det har dessverre røykerne også all grunn til å gjøre. Forbudet mot elektroniske sigaretter blir av FrP karakterisert som et "unødvendig forbud", men det virker ikke som om det gjøres noe særlig for å fjerne eller endre dette. Å oppheve dette forbudet ville nok gi en større gevinst for folkehelsen og den generelle trivsel enn å tillate bruk av Segway.Fremskrittspartiet skuffer igjen, fra flere profilerte FrP-politikere ble det hevdet at både forbudet mot lakrispiper og elektroniske sigaretter var tullete og skulle oppheves. Leder for Stortinget helse- og omsorgskomitè mener for eksempel at forbudet mot elektroniske sigaretter er uhensiktsmessig for folkehelsa.

Å tillate bruk av Segway er ikke et tiltak som hjelper "folk flest", du skal tjene ganske godt før du tar deg råd til å kjøpe en av disse. Men det er litt gøyalt, det er jo det.
Like gøyalt er det ikke med alle de skadene røyking påfører både samfunn og individ – for ikke å snakke om røykerens nære og bekjente som kan oppleve både ulemper og bekymringer.

Elektroniske sigaretter kunne være medvirkende til å begrense de uheldige virkningene av å bruke nikotin, men det virker som om politikerne i denne viktige saken velger å sitte på gjerdet.

Kampen mot røyk og røyking har vart lenge, og vi har nå en situasjon hvor røyking er forbudt mange steder – og det synes som om det bare blir flere og flere steder det ikke er tillatt. Til tross for dette røyker fremdeles noe under 20% av den norske befolkningen daglig sigaretter.
Tallene er ikke så ulike ellers i Europa – og målsettingen er klar, antallet røykere skal reduseres ytterligere. Det er "null visjonen" som er gjeldende.

At tobakksindustrien ikke reagerer mer enn den gjør på dette, kan nok ha sammenheng med at på verdensbasis så øker antallet dagligrøykere – Afrika er et kontinent som bidrar til dette. Så for tobakksindustrien ser det nok for øyeblikket ikke så ille ut, det er verre for de tradisjonsrike Europeiske tobakkshandlerne, og for de som måtte ønske å gå inn i denne bransjen. Nå også i noen tilfeller med bedring av folkehelsen som motivasjon.

At de forskjellige tiltakene mot røyking har hatt effekt er det nok liten tvil om, reklameforbud og forbud mot bruk på forskjellige steder har nok vært kraftige bidragsytere til denne effekten – det samme har nok den følgende "stigmatiseringen" av røyking og røykere også vært.
Samtidig har man også sett det noen kaller en eksplosjon i bruk av snus blant unge, spesielt i Norge og Skandinavia, hvor regulering av tobakk- og nikotinholdige varer er omfattende og står sterkt. Snus kan virke som et rensligere alternativ til sigaretter, og dette appellerer nok til dagens unge, muligens uten å oppfylle ønsket om renslighet. Uansett så begrenser det skadene på lungene, selv om det samme nok ikke kan sies om munnhulen.

Det kan derfor virke som om "stimulerende middel" av type tobakk eller nikotin appellerer til bruk i befolkningen. Det er mulig at tobakk og nikotin kunne vert erstattet med andre ting i denne ligningen, og at det er en generell appell i det "å bruke noe". Kanskje spesielt blant unge.
Uansett hva som måtte være svaret, virker det som det viktigste en kan gjøre i en samfunnsmedisinsk sammenheng er å tilby mer uskadelige måter å innta, for eksempel nikotin, på. Snus er jo et eksempel på dette, men vi bør ikke stoppe her – nikotin kan inntas på mindre skadelige måter, også som tyggegummi.

WHO og myndigheter vurderer elektroniske sigaretter.

Fra et samfunnsmedisinsk perspektiv virker det derfor fornuftig å forby omsetning av vanlige sigaretter og rulletobakk, og å tillate salg av andre nikotinholdige varer, spesielt nå når det også finnes elektroniske sigaretter som et alternativ. Det kan være fascinerende med "røyk", og nå er den også uskadelig.
Å forby vanlig røyk er nok et noe upopulært standpunkt å innta i forhold til mange røykere, men mange røykere ønsker jo også å slutte – og dette kunne nok være til hjelp.
Uten noen sammenligning forøvrig, vi skiftet fra hest til bil når det gjaldt transport, og det burde være mulig å skifte fra røyk til damp når det gjelder bruk av nikotin via respirasjonsorganene – altså lungene mm. Røyking av vanlige sigaretter er ikke hensiktsmessig lenger, vi vet for mye om skadene – men mange vil allikevel ha både nikotin og skyer av "røyk".

I dette lyset er det derfor rart å se at elektroniske sigaretter ikke er en del av den pågående diskusjonen. Frp lovet det jo. Nå er ikke de norske press- og interessegruppene i denne sammenheng hverken store eller sterke, men elektroniske sigaretter er en del av det som skjer rundt om i verden, og det er rart at ingen helsepolitikere tar dette opp i noen særlig grad. Eller kanskje det ikke er så rart, vi snakker om kanskje om "lakrispipe-effekten" her, alt som minner om røyking er varme poteter.

Om forfatter:
Helsesigaretten nettbutikk


Om artikkelen


Publisert: 30-01-2015 av: Arne Johannessen Oppdatert: 17-05-2016

Visninger: 201

Del av artikkelenOrdBokstaver
Tittel540
Sammendrag78550
Hoved-artikkel8245119
SUM9075709


Kopiere artikkelen:


Denne artikkelen kan kopieres!

Om du ønsker å kopiere artikkelen, har forfatter gitt tillatelse til dette, og du kan bare klikker på HTML Visning for å enklere kopiere hele artikkelen med html tags.

HUSK Å IKKE ENDRE PÅ ARTIKKELEN. LA LINKER SOM FORFATTER HAR LAGT INN, BLI MED ARTIKKELEN VIDERE PÅ DIN NETTSIDE!!!Annonser

Flere tjenester
Om oss
Politikontroller
Kilo, mega, giga osv Værmelding


LOGG INN, SÅ SLIPPER DU BANNER-REKLAME


Copyright © 2001-2020 Tveit MEDIA All rights reserved.
Utviklet av Ola Sigmund Tveit,
Tveit-media.no

Personvern for hele nettstedet. (Privacy Policy)