Lokalstarten.no LOGO
 Brukernavn
 
Passord

Ny bruker
Glemt passord?

Google Bing Lokalstarten Nyheter Kvasir Kvasir jr. Været 1881 tlf 1881 Kart Firma Gule sider
YouTube IMDb Ordbok Wikipedia Store Norske Engelsk til Norsk Norsk til Engelsk

123 Nyheter VG dagbladet aftenposten NRK YR 1881 FINN Norsk Tipping Youtube Facebook
12
 Søndag  12. Jul. 2020
Artikkel kategorier
Artikkel, forside
Data og Internett
Elektro
Ferie og Fritid
Helse og kosthold
Hobby
Humor klipp
Mat og drikke
Mote
Samfunn og Politikk
Skole og kunnskap
Smart å vite
Sport
Underholdning
Utvikling og SEO
Økonomi

Pakkesporing
Posten:
Bring:
Kan elektriske sigaretter hjelpe ved periodontitt?

Periodontitt er en alvorlig lidelse som ofte knyttes til røyking, kan elektroniske sigaretter være til hjelp også i forbindelse med denne?Elektriske sigaretter synes å kunne redusere mange av skadevirkningene ved røyking, og mange røykere plages av periodontitt. Kan elektroniske sigaretter også redusere periodontitt hos røykere som går over til denne måten å bruke nikotin på.

Periodontitt skyldes antageligvis bakterievekst mellom tann og tannkjøtt, og fortsetter veksten ned til tannroten kan hele tannen løsne. Periodontitt er den vanligste årsak til tap av tenner etter 45 års alder, og det er derfor viktig at lidelsen behandles. Røking av sigaretter kobles til utvikling av alvorlig periodontitt, og de fleste tannleger anbefaler å slutte å røyke for å beholde tennene. Når det gjelder snus er ikke anbefalingene like klare.

Noen tannleger anbefaler derfor elektroniske sigaretter for røykere i forbindelse med behandling av periodontitt. Røyking hemmer nemlig behandlingen av periodontitt alvorlig, og det er vanskelig å oppnå særlig bedring ved fortsatt røyking av vanlige sigaretter.

Det synes allikevel som om de fleste tannleger i utlandet, det er ikke så mange norske som har uttalt seg offentlig om dette, mener at elektroniske sigaretter er like farlige i forhold til periodontitt som vanlige sigaretter er. Dette virker litt rart.

Argumentasjonen som brukes er at nikotin i blodstrømmen gjør like mye skade uansett hva kilden er. Og i den grad nikotin gjør skade, er dette helt riktig – og ja nikotin gjør skade. Om muligens ikke så mye som først antatt.

Virkningsmekanismen som blir foreslått er at nikotin hemmer blodtilførselen, spesielt i de små blodårene, så mye at periodontitt oppstår – antageligvis ved å hemme den normale funksjon i munnhulen så mye at betingelsene for lidelsen oppstår. Dette høres rimelig ut. Det er nok all grunn til å tro at dette er riktig, men at det også ikke er hele historien.

Er det slik at det er nikotin i blodstrømmen som er det utslagsgivende for prognoser i forhold til utvikling og behandling av periodontitt, så skulle nikotintyggegummi, nikotin inhalator, eller snus gi tilnærmet samme effekt på periodontitt – og alle være like farlige i forhold til. Det synes som at nikotin i blodstrømmen er et moment i forhold til periodontitt som helst kommer frem i forhold til elektroniske sigaretter. Nikotin i blodstrømmen blir heller ikke omtalt som opphav til periodontitt i noen grad, det som påpekes er hygieniske forhold i munnhulen.

Hvor mye elektroniske sigaretter kan gjøre for munnhulens miljø gjenstår i stor grad å se, men det finnes faktisk forskning på elektroniske sigaretters effekt på en sentral komponent i forbindelse med periodontitt – fibroblaster. Undersøkelsen viser at elektroniske sigaretter reduserer fibroblastaktivitet i munnhulen, det er uheldig, men reduksjonene er ikke statistisk signifikante, med et unntak – mentol. Mentol som smakstilsetning frarådes derfor i forbindelse med elektroniske sigaretter. Det undersøkelsen ikke vurderer er fibroblastaktivitet i munnhulen til en som røyker vanlige sigaretter.

For å avklare om elektriske sigaretter har noen positiv effekt på periodontitt trengs mer forskning, og slik forskning er etterspurt . For alle røykere med periodontitt er det bare å krysse fingrene for mer forskning, og håpe at elektroniske sigaretter kan være medvirkende i kampen mot denne lidelsen.

Om forfatter:
Helsesigaretten
Elektriske sigaretter


Om artikkelen


Publisert: 26-02-2015 av: Arne Johannessen Oppdatert: 17-05-2016

Visninger: 455

Del av artikkelenOrdBokstaver
Tittel650
Sammendrag21153
Hoved-artikkel5003661
SUM5273864


Kopiere artikkelen:


Denne artikkelen kan kopieres!

Om du ønsker å kopiere artikkelen, har forfatter gitt tillatelse til dette, og du kan bare klikker på HTML Visning for å enklere kopiere hele artikkelen med html tags.

HUSK Å IKKE ENDRE PÅ ARTIKKELEN. LA LINKER SOM FORFATTER HAR LAGT INN, BLI MED ARTIKKELEN VIDERE PÅ DIN NETTSIDE!!!Annonser

Flere tjenester
Om oss
Politikontroller
Kilo, mega, giga osv Værmelding


LOGG INN, SÅ SLIPPER DU BANNER-REKLAME


Copyright © 2001-2020 Tveit MEDIA All rights reserved.
Utviklet av Ola Sigmund Tveit,
Tveit-media.no

Personvern for hele nettstedet. (Privacy Policy)