Lokalstarten.no LOGO
 Brukernavn
 
Passord

Ny bruker
Glemt passord?

Google Bing Lokalstarten Nyheter Kvasir Kvasir jr. Været 1881 tlf 1881 Kart Firma Gule sider
YouTube IMDb Ordbok Wikipedia Store Norske Engelsk til Norsk Norsk til Engelsk

123 Nyheter VG dagbladet aftenposten NRK YR 1881 FINN Norsk Tipping Youtube Facebook
12
 Søndag  12. Jul. 2020
Artikkel kategorier
Artikkel, forside
Data og Internett
Elektro
Ferie og Fritid
Helse og kosthold
Hobby
Humor klipp
Mat og drikke
Mote
Samfunn og Politikk
Skole og kunnskap
Smart å vite
Sport
Underholdning
Utvikling og SEO
Økonomi

Pakkesporing
Posten:
Bring:








Tobakksbransjen slår tilbake - iQOS

Det har vært stille fra den etablerte tobakksindustrien når det gjelder elektroniske sigaretter, riktig nok selger de som aldri før på nye markeder, men de vil vel heller ikke gi fra seg de gamle? Nå er Phillip Morris på banen med et nytt produkt.



Elektroniske sigaretter peker på mange måter mot fremtiden, men det har vært lite å høre om dette fra den etablerte tobakksindustrien. Nå selger de riktig nok flere vanlige sigaretter enn noen gang, på grunn av nye markeder i såkalte utviklingsland, men at de skulle ville gi fra seg de gamle markedene er vanskelig å se for seg.

Mange mener at elektroniske sigaretter er en trussel mot den etablerte tobakksindustrien i de såkalte industrialiserte landene. At elektroniske sigaretter gir en mulighet for brukere av nikotin å kunne nyte denne – uten de helseskadene som forbindes med vanlige sigaretter.
Andre mener at elektroniske sigaretter nettopp er tobakksindustriens siste fremstøt for å re-normalisere tobakksbruk.

Det er nok mulig at tobakksindustrien håper at økt fokus på, og bruk av, elektroniske sigaretter skulle re-normalisere bruk av vanlige sigaretter, men at det skulle være noen strategi er det liten grunn til å tro med dagens kunnskap.
Da er det nok større grunn til å tro at strategien er at det økte fokuset på elektroniske sigaretter og «sunnere» måter å «røyke» på, forbereder markedet for dem – og at diverse EU-reguleringer skal utrydde konkurrentene.

Reynolds lanserte i 1996 et forsøk på en type «sigarett uten røyk», men som ettertiden har vist var ikke dette særlig vellykket. Så forferdelig mye mer om denne ha vi ikke hørt.
Graver en dypt, skal det nok være mulighet for å finne noen flere eksempler på slike forsøk – men det er først i 2014 at vi igjen ser et større seriøst fremstøt i forhold til elektroniske sigaretter fra den etablerte tobakksindustrien.

iQOS er det Phillip Morris som står bak, og den er lansert i flere land. Den etablerte tobakksindustrien er notorisk kjent for å ikke fortelle alt for mye om hverken innhold, salgstall – eller noe som helst annet. Det er derfor vanskelig å vite noe om omfang og mottagelse, dette er data Phillip Morris nok helst vil ha for seg selv – og som for dem peker ut den videre veien å gå. De analyserer markedet med avanserte og dyre instrumenter.

Det var bare å forvente at den etablerte tobakksindustrien ville komme med sin egen variant av den elektroniske sigaretten, dette har for eksempel med kontroll over patentrettigheter å gjøre.

Reynolds forsøk i 1996 var ikke en elektronisk sigarett, men en annen variasjon over temaet «sigarett uten røyk». Den elektroniske sigaretten oppstod for alvor i 2006, og det kan være at det er problematisk at patentet er kinesisk. At den etablerte tobakksindustrien har brukt mye penger på utvikling av «sigaretter uten røyk» er helt sikkert.

Phillip Morris lanserer en ekte elektronisk sigarett når de lanserer sin iQOS, men som nevnt er det også en variasjon over temaet – og antagelig deres eget patent.

Sigaretten bruker antageligvis ikke e-væske, men damper ekte tobakk ved en temperatur på rundt 330 grader celsius. Phillip Morris mener at det at de bruker ekte tobakk er et konkurranse fortrinn, og vil fokusere på det.
Hvordan fordampingen foregår er ikke kjent, heller ikke i hvilken form tobakken fordampes. Som enhet ligner iQOS på en vanlig elektronisk sigarett, og den benytter «tobakk-kapsler» som kastes når de er tomme og erstattes med en ny - som med vanlige elektroniske sigaretter.

At det benyttes en temperatur på hele 330 grader celsius virker i første omgang ikke helt bra. Nå er det liten grunn til å tro at Phillip Morris benytter glyserin i sine «tobakk-kapsler», men det vites ikke – og hvis de gjør er dette direkte farlig.
Det er grunn til å tro at temperaturer over 180 grader celsius bør unngås i de fleste sammenhenger hvor et oppvarmet produkt skal tilføres organismen.

En skulle kanskje tro eller håpe at den etablerte tobakksindustrien med alle sine ressurser var i stand til å utvikle et trygt alternativ til vanlige sigaretter, det er tross alt gjort av blant annet et lite norsk selskap.
Med tanke på tidligere adferd ofte kan være den beste indikator på fremtidig adferd, så er det kanskje allikevel lite sannsynlig at tobakksindustrien har noen tanker om det – eller fortelle hva de gjør.

Medisinske tester av iQOS er angivelig på vei fra Sveits. Den som venter får kanskje se. Å teste iQOS for skadelige stoffer skulle ikke være så vanskelig, men som nevnt så er innholdsdeklarasjoner ikke den tradisjonelle tobakksindustriens sterke side. De er kjent for å hemmeligholde innhold av tilsetningsstoffer som kan være skadelige.

At den etablerte tobakksindustrien også kaster seg inn i kampen om å lage trygge eller tryggere nikotinprodukter er bare bra, men mange vil allikevel kanskje frykte at den mektige industrien vil kunne fordrive de elektroniske sigarettene vi kjenner i dag, til fordel for produkter som muligens kan være skadelige – om enn tryggere enn en vanlig sigarett. Mange føler at elektroniske sigaretter er under et sterkt press.

Etterhvert som presset øker, så produseres det også mer kunnskap omkring området. Organisasjoner som for eksempel WHO har lenge vært skeptiske, men synes nå å delvis revurdere sine synspunkter. All forskning som foreligger, viser at elektroniske sigaretter slik vi kjenner dem i dag, er uskadelige ved riktig bruk.
Dette synes som en fornuftig vei å gå videre.

Om forfatter:
Helsesigaretten Elektroniske sigaretter med og uten nikotin


Om artikkelen


Publisert: 04-05-2015 av: Arne Johannessen Oppdatert: 17-05-2016

Visninger: 366

Del av artikkelenOrdBokstaver
Tittel540
Sammendrag44277
Hoved-artikkel8415228
SUM8905545


Kopiere artikkelen:


Denne artikkelen kan kopieres!

Om du ønsker å kopiere artikkelen, har forfatter gitt tillatelse til dette, og du kan bare klikker på HTML Visning for å enklere kopiere hele artikkelen med html tags.

HUSK Å IKKE ENDRE PÅ ARTIKKELEN. LA LINKER SOM FORFATTER HAR LAGT INN, BLI MED ARTIKKELEN VIDERE PÅ DIN NETTSIDE!!!







Annonser

Flere tjenester
Om oss
Politikontroller
Kilo, mega, giga osv Værmelding


LOGG INN, SÅ SLIPPER DU BANNER-REKLAME










Copyright © 2001-2020 Tveit MEDIA All rights reserved.
Utviklet av Ola Sigmund Tveit,
Tveit-media.no

Personvern for hele nettstedet. (Privacy Policy)