Det grilles over hele verden! Alle matkulturer har sin egen måte å gjøre det på og sine egne favorittingredienser og smaker. Prøv deg frem med et klassisk måltid av t-bone med en amerikansk vri, eller gå den mer eksotiske veien til spareribs med asiatiske undertoner.
Brasil er kjent for sine fantastiske kjøttretter, så prøv en tradisjonell oppskrift med nøttesaus!
Klassisk t-bone med maiskolber og bearnaise-smør
- 800 g t-bone steik
- 1 dl BBQ-saus
- Salt og pepper
- 4 maiskolber
Bearnaise-smør:
- 1 krukke estragon
- 1 krukke persille
- 1 sjalottløk
- 1 1/2 ss hvitvinseddik
- 2 ss vann
- 100 g romstemperert smør
- 1 ts Worcestershiresaus
- Salt og pepper
For å lage det deilige smøret plukker du løs krydderbladene og hakker de fint. Finhakk også løken. Mykstek løken i eddik, vann og halvparten av krydderurtene i en kasserolle. La det kjøle seg litt ned før du blander inn smøret, Worcestershiresausen og resten av urtene. Smak til med salt og pepper.
Grill maisen til den blir myk. Dersom det er fersk mais, må den bløtlegges i cirka 15 minutter før grilling. Pensle t-bone steiken med BBQ-saus og grill til ønsket stekning. Det ideelle er en kjernetemperatur på rundt 58 grader. Krydre med salt og pepper før du serverer sammen med maiskolbene, kryddersmøret og gjerne poteter.
Spareribs med asiatisk kålsalat
- 700 g spareribs
- 2 ss revet fersk ingefær
- 2 ss honning
- 2 ss sojasaus
Kålsalat:
- 1/2 ss sesamfrø
- 400 g rødkål
- 4 ss sojasaus
- 1 ss honning
- 1 lime
- 1 rød chili
- 3 vårløker
- 1 krukke koriander
Riv ingefæren og bland sammen med honning og soja i en liten bolle. Pensle kjøttet med blandingen. Grill over medium sterk varme til kjøttet får fin farge. Flytt det så til indirekte varme og grill i rundt en halvtime til, eller til kjernetemperaturen når 80 grader. Vend av og til og pensle på mer ingefærblanding.
Rist sesamfrøene i en stekepanne. Strimle opp rødkålen og bland med honning, soja og limesaft. La kålet få trekke til seg smakene i rundt 10 minutter. Finhakk chili, vårløk og koriander. Vend ned i rødkålen sammen med sesamfrøene like før servering. Server sammen med spareribs og gjerne ris.
Mørbradbiff med brasiliansk nøttesaus
- 600 g mørbradbiff
- Salt og pepper
Nøttesaus:
- 2 1/2 dl vann
- 1 terning grønnsaksbuljong
- 1 hvitløksfedd
- 1 rød chili
- 1 ts limesaft
- 2 ss olivenolje
- 175 g paranøtter
For å lage nøttesausen koker du opp vann sammen med buljongterningen, før du lar blandingen kjøle seg ned til romtemperatur. Bland buljongen sammen med finhakket hvitløk, chili, limesaft, olivenoje og malte nøtter til en jevn saus. Smak til med salt og pepper etter smak og behag.
Grill kjøttet til ønsket stekning og krydre med salt og pepper. Server sammen med sausen og gjerne med en potetmos av søtpoteter.
Se flere artikler på
Artikkelkatalogen.no.