Lokalstarten.no LOGO
 Brukernavn
 
Passord

Ny bruker
Glemt passord?

Google Bing Lokalstarten Nyheter Kvasir Kvasir jr. Været 1881 tlf 1881 Kart Firma Gule sider
YouTube IMDb Ordbok Wikipedia Store Norske Engelsk til Norsk Norsk til Engelsk

123 Nyheter VG dagbladet aftenposten NRK YR 1881 FINN Norsk Tipping Youtube Facebook
30
 Torsdag  30. Jun. 2022
Artikkel kategorier
Artikkel, forside
Data og Internett
Elektro
Ferie og Fritid
Helse og kosthold
Hobby
Humor klipp
Mat og drikke
Mote
Samfunn og Politikk
Skole og kunnskap
Smart å vite
Sport
Underholdning
Utvikling og SEO
Økonomi

Pakkesporing
Posten:
Bring:
Hvordan finne billigste strømleverandør

På grunn av avregulering i strømmarkedet i Norge, utviklet det seg til stort konkurranse mellom strømleverandører, som du som strømforbrukere kan tjene på. Selv om prisene har stadig økt, fordi norsk kraftproduksjon har vært nært knyttet til det europeiske markedet, er det fortsatt mulig å finne relativt billige strømleverandører takket være konkurransen om kunder fra mange forskjellige små bedrifter som er aktive i forhandlinger og selger billig strøm.På grunn av avregulering i strømmarkedet i Norge, utviklet det seg til stort konkurranse mellom strømleverandører, som du som strømforbrukere kan tjene på. Selv om prisene har stadig økt, fordi norsk kraftproduksjon har vært nært knyttet til det europeiske markedet, er det fortsatt mulig å finne relativt billige strømleverandører takket være konkurransen om kunder fra mange forskjellige små bedrifter som er aktive i forhandlinger og selger billig strøm.

I denne artikkelen får du gode råd og tips om hvordan du kan få billig strøm, men også om hvordan du kan redusere forbruket og hvordan du kompenserer for det økende kostnadene for strømforbruket.
Et resultat av åpen konkurranse på energimarkedet og fri konkurranse om salg av elektrisitet, har selvsagt ført til forvirring på markedet. Det er vanskelig å holde styr på alle de mange små tilbyderne, og det er lett å savne en god avtale som passer dine behov, av den enkle grunnen at du ikke kjenner leverandøren som kan gi deg en avtale om strømleveranse, som egentlig passer Deg og ditt forbruk.

Tall fra NVE viser at mange betaler for mye for strøm


Nye tall fra NVE (Vann- og energidirektoratet) kan fortelle oss at du ikke er alene hvis du har blitt villet til å signere for dyre strømforsyningskontrakter. Over halvparten av alle norske husholdninger betaler for mye for kraft. Hvis du ser nøye på årsakene til dette, er forklaringen enkel. Det er mange som velger dyre fastpris avtaler.
Videre viser tallene fra NVE at norske husholdninger generelt betaler en milliard kroner i året for mye til strømleverandørene. Leksjonen som vi kan tegne fra disse tallene, er mangfoldig. For det første oppfordrer vi oss til å tenke kritisk på hva som er definert som spotprisavtaler. Siden spotprisavtaler som et konsept har fått et godt rykte, er gode avtaler om god prispris garanti for billig strøm, mange leverandører har begynt å presse konseptet, til det punktet som egentlig bare kan kalles misbruk av begrepet.

En aktiv holdning til forbrukeren sikrer billig strøm


Når forbrukerne i tillegg taper en milliard i året på dårlige avtaler, er dette også en anledning til å snakke om forbrukeransvar på et fritt marked. Tallene forteller oss at for mange er forbnøyd med å betale for mye for strøm. Dette betyr at mange forbrukere må bli vant til å bli mer aktive når det gjelder valg av strømleverandør. Man bør ikke være lojal mot strømleverandøren bare fordi du har brukt den samme i alle år. Kort sagt, mange forbrukere blir bedre til å bytte strømleverandør ofte.

Hvordan finner man den beste strømleverandøren?


Det kan virke slitsomt og stressende å lete etter en ny strømleverandør. Forbrukeretaten.no sammenligner strømleverandører, noe som burde gjøre det lettere for deg å finne en avtale som gir billig strøm. Der får du en oversikt over markedets billigste strømleverandører, slik at du raskt kan få oversikt over tilbudet. Når du har funnet en billig strømleverandør, som også tilbyr kontraktsbetingelser som passer deg, er det bare å bytte strømleverandør. Det er ikke så vanskelig og ved hjelp av denne siden, så blir det enda enklere. Det er satt opp en sammenligning av de ulike leverandørene, som inkluderer både kampanjetilbud, samt de billigste strømavtalene.

Sterk konkurranse om kunder har senket strømleverandørens overskudd på salg av elektrisitet i Norge
Sterk konkurranse om kunder har redusert fortjenesten på salg av elektrisitet i Norge. Dette fører først og fremst til billigere strøm til forbrukerne, men det fører også til at flere operatører bruker metoder som grenser til uærlig, eller som overskrider grensen til uærlig, i et forsøk i å øke fortjesten.

En av de vanligste triksene er å lokke kunder med gunstige tilbud om billig strøm, men etter noen måneder gi kunden overgang til det som kalles "bedre avtaler". Dette er i hovedsak selskapenes forsøk på å lokke deg for å gi opp din eksisterende avtale om billig strøm, til fordel for en avtale hvor du ender med å betale mer. Ofte referert til disse "bedre avtalene", med vilkår som "prisgarantier", "fordelspakker" og lignende.

De beste rådene som kan gis til de som blir ringt opp med slike tilbud, etter at de har inngått en billig kraftavtale, er å nekte å bytte. Likevel er det fortsatt mange som faller for dette lurefulle trikset. Hvis du ser på oversikter til forbrukerombudet og NVE, blir det tydelig at strategien virker altfor ofte.

Ulike former for beregning av spotprisen forårsaker at ordningen strekkes


Et annet triks som brukes når dagens avtaler skal markedsføres som billige strømavtaler, er at du presser begrepet spotpris som nevnt ovenfor. Det er forskjellige måter å beregne spotprisen på. Ved å henge på begreper som "vi sponser strømen din" eller lignende, kan dette åpne muligheten for å snu strømprisen til leverandørens fordel, slik at du, kunden, ender med å betale mer når kampanje peroden er over. Derfor er det tilrådelig å sikre avtalen som tilbyr ren "spotpris", eller "Markedskraft".

Hvilken faktureringsmetode er den beste?


Når vi snakker om lurefulle triksene, og ulike ulempene for kundene, utgjør faktureringsmetoder en forskjell. Det er nemlig selskaper som tilbyr billig strøm, men krever forskuddsbetaling. Det er ikke lurt å inngå en slik levering, siden den gir for mye kraft til leverandøren. Selv om det ikke er forbudt å tilby nåværende avtaler som krever forskuddsbetaling, så man blir involvert altfor lett i en ubehagelig situasjon, hvis leverandøren ikke oppfyller sine forpliktelser. Det har tidligere skjedd at selskaper som tilbyr slike avtaler, samler inn penger og deretter slår seg konkurs. Det betyr ikke at alle som tilbyr en slik faktureringsløsning, er uærlig. Det bør være åpenbart at det også finnes anstendige leverandører med slike avtaler.
Likevel anbefaler vi alle som leter etter billig strøm til å velge å bli fakturert i etterskudd. Det er den beste forsikringen mot noe som kan være en veldig ubehagelig overraskelse.

Er det forskjell i tariffer med ulike leverandører?


Størrelsen på nettleie gitt av selskapet som eier strømnettet der du bor, du kan ikke bytte leverandøren av nettleie. Men distribusjonsoperasjoner er strengt regulert av NVE. Det er begrensninger på hvor høye nettleie priser kan være, og om det for eksempel er for mye i løpet av et år, så bør dette beløpet returneres til kunden gjennom redusert fremtidig nettleie. NVE-statistikk publiserer sammenligninger av tariffer i ulike områder i Norge, slik at man enkelt kan sammenligne det man betaler med det andre må betale. Selv om du er i tvil, hvis du betaler for mye, eller hvis det er problemer med strømforsyning eller stor forstyrrelse i forsendelser, så kan du klage på nettleie leverandøren til NVE.

Om forfatter:
Kilder
NVE
Forbrukerombudet


Om artikkelen


Publisert: 20-04-2017 av: Jonas

Visninger: 1646

Del av artikkelenOrdBokstaver
Tittel439
Sammendrag68457
Hoved-artikkel10777033
SUM11497529


Kopiere artikkelen:


Denne artikkelen kan kopieres!

Om du ønsker å kopiere artikkelen, har forfatter gitt tillatelse til dette, og du kan bare klikker på HTML Visning for å enklere kopiere hele artikkelen med html tags.

HUSK Å IKKE ENDRE PÅ ARTIKKELEN. LA LINKER SOM FORFATTER HAR LAGT INN, BLI MED ARTIKKELEN VIDERE PÅ DIN NETTSIDE!!!Annonser

Flere tjenester
Om oss
Politikontroller
Kilo, mega, giga osv Værmelding


LOGG INN, SÅ SLIPPER DU BANNER-REKLAME


Copyright © 2001-2022 Tveit MEDIA All rights reserved.
Utviklet av Ola Sigmund Tveit,
Tveit-media.no

Personvern for hele nettstedet. (Privacy Policy)