Russerne raser før Nato-møte på Svalbard. I 2012 var det helt stille

Spørsmålet handler om politisk klokskap, ikke lovligheten ved et Nato-møte på Svalbard, mener norsk Russland-ekspert.

KRAFTIGE REAKSJONER: Vladimir Putins Russland kaller det kommende NATO-møtet på Svalbard for en provokasjon og mener møtet strider mot Svalbardtraktaten. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
KRAFTIGE REAKSJONER: Vladimir Putins Russland kaller det kommende NATO-møtet på Svalbard for en provokasjon og mener møtet strider mot Svalbardtraktaten. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Russiske myndigheter reagerer kraftig på et møte Nato har planlagt på Svalbard. Møtet som skal finne sted i Longyearbyen 8. til 10. mai neste måned, er mellom Natos parlamentarikerforsamling - en politisk samling med parlamentarikere fra forsvarskollektivets medlemsland.

I en uttalelse fra russisk UD kaller Kreml Nato-møtet for en provokasjon, og mener møtet strider mot en vesentlig del av den såkalte Svalbardtraktaten fra 1920: militærbestemmelsen.

Den sier blant annet at traktatspartene «ikke (kan) utnytte området i krigsøyemed».

- Første gang på mange år

Den tidligere journalisten og forfatteren Per Arne Totland er ikke enig med Russland i deres tolkning. Han er overrasket over russernes kraftige reaksjon, og over hvilken bestemmelse i Svalbardtraktaten de framhevet i sin protest.

- Det er første gang på mange år at Russland protesterer med militærbestemmelsen i traktaten, sier Totland.

Forfatteren ga i fjor høst ut boka «Kaldfront: Konfliktområdet Svalbard gjennom 100 år», en dokumentarbok om uenighetene mellom Norge og tidligere Sovjetunionen og Russland, over Svalbard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.