Hopp til innhold

Været truer rypa

Vinterværet i nord kan ødelegge årets rypesesong. Normalt skal rypekyllingene klekkes rundt sankthans, men i år har eggleggingen knapt kommet i gang. Leder for Utmarksforvaltningen i Finnmarks eiendommen(FeFo), Einar Asbjørnsen sier de er bekymret.

Vinterrype

FeFo er redd for rypebestanden hvis det kalde været forsetter og snøen ikke smelter i enkelte områder i Finnmark. Dette kan i verste fall gå utover rypebestanden.

Foto: Trond Baadstø, Statskog SF/ (CC BY-NC 2.0)

Været er alle opptatt av, og slik den er denne våren kan det påvirke småviltbestanden som rypene i Finnmark.

FeFo diskuterer hvordan været kan påvirke rypebestanden

Leder for utmarksavdelingen i FeFo, Einar Asbjørnsen sier at de diskuterer om den sene våren og hva den kan påvirke småviltet i Finnmark. Og dette kan være spesiell sårbar for rypebestanden. Rypene yngler i sankthanstiden, og da er det viktig at ikke ugene blir utsatt for vått og kaldt vær som igjen kan resultere til døden, sier Asbjørnsen.

– Det vi vet generelt er at produksjon hos rypa er veldig avgjørende på hvor mye ryper vi har på høsten. Og produksjonen bestemmes i stor grad av hvordan det går under klekkingen av kyllingene i sankthans. Og hvis det er veldig kaldt vær og gjerne bløtt i tillegg, så er det mange kyllinger som dør tidlig.

Dårlig vær påvirker også mattilførselen

Einar Asbjørnsen sier også at dårlig vær og mye snø påvirker mattilførsel til kyllingene,

Einar Asbjørnsen

Utmarksleder i FeFo, Einar Asbjørnsen mener at det er ugunstig for rypa at det er kaldt og mye snø i denne tida. Rypa er avhengig å legge egg i barflekker, og ikke i snø. Hvis det kalde været fortsetter kan det gå utover rypebestanden og andre småvilt.

Foto: Eirik Palm/FeFo

for da er det minimalt med insekter som er viktig næring for kyllingene. Selv om rypa er værhard, så påvirker været også eggleggingstida for rypa. Rypa kan ikke legge egg på snøen. Sein vår påvirker også andre fuglearter som trekkfugler, og rovviltet får færre arter å spise av.

Og når det er lite mat til rovdyr, vil det gå ekstra hardt utover rypekyllingene. Nå er det generelt lite smågnagere mange steder i Finnmark og det skaper utfordringer. Men, det er mye usikkerhet om småviltforvaltning og tilstand til rypa. Det vi vet at i august takserer vi rypebestandene, også ser vi fasitten hvordan våren og sommeren har vært for rypa, iforhold til produksjonen har vært og hvilke forekomster vi har av ryper, sier Einarsen.

Hvis dette været holder seg ut neste uke, hvordan blir det da?

– Det er vanskelig å forutsi og si mye om. Rypehøna på egg tåler litt ruskevær, men det er viktig at den har barflekker å legge egg på. Så generelt så er det nok veldig kalde vårer og sene vårer særlig gunstig for rypa, avslutter utmarksleder i FeFo Einar Asbjørnsen.

Hør intervju med Einar Asbjørnsen:

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK