Kontroll med lekkasje fra demning ved Storvatnet i Sortland

Beboere ved Storvatnet i Sortland i Nordland fikk torsdag kveld lov å flytte hjem igjen etter at de ble evakuerr på grunn av en lekkasje fra demningen ved vannet.

Det jobbes torsdag kveld med å stoppe lekkasjen fra drikkevannskilden Storvatnet i Sortland ved å armere demningen med masse. Flere hus ble tidligere på kvelden evakuert i frykt for at demningen skulle briste.

Lekkasjen var under kontroll torsdag kveld, bekrefter rådmann Randi Gregersen overfor Bladet Vesterålen. Hun står i direkte kontakt med Norges vassdrags- og energidirektorats representanter på stedet.

– Vi har kontroll på situasjonen, og vi har funnet en løsning på hvordan vi skal gjøre dette. Det er sannsynlig at vi blir ferdig torsdag kveld, sier hun.

Løsningen er at man fyller på med egnede masser og lastebiler kjørte hele kvelden i skyttelfart.

– Vi har en situasjon der en demning holder på briste. Situasjonen vurderes fortløpende av NVE, politiet og teknisk, sier ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo (Ap) til Aftenposten tidligere på kvelden.

Det var klokken 17.28 at politiet fikk en bekymringsmelding fra en forbipasserende. Det ble sendt en politipatrulje og en representant fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til stedet.

NVE vurderte det slik at demningen kunne komme til å briste, og boligene ble deretter evakuert.

Uanmeldt arbeid

Ifølge politiet og ordføreren skal det ha foregått arbeider på eller ved demningen, men det er uvisst om dette har direkte sammenheng med lekkasjen.

Ordfører Bjørkmo sier til Aftenposten at det kan ha skjedd et uhell under arbeidet, og at det var årsaken til lekkasjen.

Lars Grøttå, seksjonssjef for damsikkerhet i NVE, sier til Dagbladet at NVE ikke var klar over at det foregikk gravearbeider i nærheten av demningen.

– Vi er ikke kjent med dette arbeidet. Vi vet ikke hva som har blitt gjort og hvorfor, men det skulle vi ha blitt varslet om. Sånt arbeid skal godkjennes, sier Grøttå.

Rundt 20 boliger ble evakuert, men ved 21.30-tiden avgjorde politiet at de kunne flytte hjem igjen.

Storvatnet er hovedvanntilførselen til Sortland.

– Hvor dramatisk vil du si at dette er?

– For dem som eventuelt blir rammet av dette, er det dramatisk. Det er en situasjon som er krevende, sa ordfører Bjørkmo ved 18-tiden.

Armerer demingen med masse

Til Bladet Vesterålen opplyser rådmann Randi Gregersen at man tar sikte på å stoppe lekkasjen ved å armere demningen med masse. Lastebiler kjørte i skytteltrafikk med egnede masser i et forsøk på å tette lekkasjen i løpet av kvelden.

Storvatnet er magasin for Djupfjord I kraftstasjon innerst i Djupfjorden.

Anlegget ved Storvatnet er en demning i konsekvensklasse to, noe som betyr at en brist eller en større lekkasje som fører til at den bryter sammen, kan medføre fare for mennesker, miljø og eiendom.