SSB: Hytteprisene i Vestfold er omtrent det dobbelte som i resten av landet

Hyttekjøperne måtte i gjennomsnitt ut med 2,1 millioner kroner for en hytte i strandsonen i perioden 2013–2016. Vestfold var dyrest i landet, ifølge SBB. 

En hytte i Vestfold er drømmen for mange. Fylket ligger også på pristoppen.
  • NTB

I Norges minste fylke måtte hytteeierne i gjennomsnitt betale 4,1 millioner kroner for en hytte i strandsonen, som har en plassering innenfor et 100-metersbelte fra kystlinjen. Prisene i Vestfold er omtrent det dobbelte av gjennomsnittet for resten av landet, ifølge SBB.

Her stiger prisene: – Aldri tidligere har det blitt solgt så mange sjøhytter

Også hytter i fylkene Akershus, Telemark og Aust-Agder er populære. Her måtte man i gjennomsnitt gi i underkant av 4 millioner kroner for en hytte i strandsonen. Det er imidlertid store forskjeller mellom kommunene i fylkene. Bærum i Akershus og Tjøme i Vestfold var på pristoppen i denne fireårsperioden. I disse kommunene måtte en gjennomsnittskjøper ut med mellom 7,2 og 8,7 millioner kroner for å bli eier av en fritidsbolig innenfor 100-metersbeltet.

Hytta er «kun» 20 kvadrat: – Folk tar til tårene når de kommer hit

Et annet marked utenfor 100-metersbeltet

Kjøpesummen faller drastisk for hytter i landet utenfor 100-metersbeltet. Fritidsboliger som lå mellom 100 og 400 meter fra kystlinjen hadde en gjennomsnittlig kjøpesum på 1,6 millioner. Hytter uten nærhet til sjøen lå på 1,4 millioner i samme periode.

I alt ble det omsatt i overkant av 5.800 fritidsboliger i strandsonen i fireårsperioden. Hvaler i Østfold og Kragerø i Telemark var de kommunene som hadde flest registrerte salg av fritidsboliger i denne perioden.

Lillian og Odd Magne drømte om fjellhytte, endte opp med «hytte på kaia»