Omkommet småflypilot hentet ut av flyvrak

Piloten som døde da et småfly krasjet inn i en fjellvegg i Sør-Aurdal i Oppland, ble hentet ut fra fjellsiden med helikopter onsdag formiddag.

VRAKRESTER: Et småfly styrtet i en fjellvegg i Sør-Aurdal kommune tirsdag kveld. Onsdag morgen lå det noe vrakrester igjen i fjellsiden.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Helikopteret var på vei opp mot fjellsiden av Nordre Dyttholknatten i 10.30-tiden. En snau time senere var piloten hentet ut, ifølge NTBs fotograf på stedet.

Det styrtede flyet tilhører Nedre Romerike flyklubb og var en toseter av typen Aquila, opplyser pressekontakt Thore Nylund i Nedre Romerike flyklubb til NRK.

– Dette er tragisk. Først og fremst for de pårørende, men også for flyklubben. Vi har hatt en lang og god historie med tanke på ulykker. Vi hadde håpet at den historien skulle bli lengre, men dessverre ble den brutt tirsdag kveld, forteller Nylund til Romerikes Blad.

Etterforskning

Onsdag satte både politiet og Flyhavarikommisjonen i gang etterforskning av flyulykken. Ingenting ble gjort natt til onsdag, annet enn at politiet holdt vakt rundt åstedet – den bratte fjellveggen ved Nordre Dyttholknatten i Vassfaret i Oppland.

– Utover onsdagen vil vi gjenoppta etterforskningen. Flyhavarikommisjonen og politiets egne kriminalteknikere drar opp til stedet for å starte åstedsgransking. Parallelt fortsetter politiets taktiske etterforskning som styres fra Valdres lensmannskontor, sa operasjonsleder Bård Einar Hoft i Innlandet politidistrikt til NTB onsdag morgen.

STYRTET: Småflyet styrtet i en fjellvegg i Sør-Aurdal kommune tirsdag kveld.

Politiet har lovet å komme med ytterligere informasjon senere onsdag.

Det var kun én person om bord småflyet. Området ulykken skjedde i, ligger like ved grensen mot Buskerud – mellom Flå i vest og Nes i øst. Politiet fikk melding om ulykken klokken 21.15 tirsdag kveld.

Ikke identifisert

Ulykkesstedet ligger i bratt terreng og det ble derfor besluttet å ikke gjennomføre søk etter flyvraket i løpet av natten. Vrakrester fra flyet ligger spredt på et område på 200 ganger 200 meter. Politi og redningsmannskaper opprettet møtepunkt omtrent fem kilometer fra ulykkesstedet.

Ifølge NRK sendte ikke flyet noe nødsignal før det braste inn i fjellveggen. Politiet startet allerede tirsdag kveld arbeidet med å varsle pårørende.

– Vi ønsker ennå ikke å si noe rundt den omkomne. Vi har fortsatt igjen å få identifisert vedkommende, sa operasjonsleder Hoft onsdag morgen.

Fant én død

Luftressurser som politihelikopter, luftambulanse og redningshelikopter var først i området for å få en oversikt over ulykkesstedet tirsdag kveld. Politiet på stedet opplyste til NRK at helikoptermannskapet måtte lande og ta seg til fots inn til havaristedet.

– Der fant de en person som var død. Den personen er ikke blitt hentet ut på grunn av et så krevende terreng at det er uforsvarlig å gjøre det i natt. Det er også delvis rasfare i området, ble det opplyst.

Etter anmodning fra politiet har Avinor etablert flyforbud i en omkrets på to nautiske mil og en høyde på 10.000 fot over ulykkesstedet. Både brannvesenet i Flå og Hovedredningssentralen i Sør-Norge bisto i den umiddelbare redningsaksjonen tirsdag kveld.

Så flyet gå ned

Nordre og Søndre Dyttholknatten er to natturreservat som ligger i Oppland, like ved grensen til Buskerud. Operasjonsleder Arne Norevik i Innlandet politidistrikt sier vitner i området så flyet gå ned og at de observerte flammer i området.

– Vitner har hørt fly i luften og sett flyet gå ned, opplyser politiet til Oppland Arbeiderblad.

Christian Mathiesen som er på telttur i området, sier til VG at han hørte et smell, som han først tenkte var torden. Han hadde også hørt flydur i området tidligere tirsdag kveld.

Publisert: