Nær halve Alta gikk i marsj for eget sykehus

Mens Senterpartiet fosser frem på meningsmålingene i fylket, deltok 7000 mennesker i Alta i et av de lengste demonstrasjonstogene i Finnmark noensinne.

Aksjonsleder Frank Johnny Nilsen fikk med seg halve Alta i marsjen for lokalsykehus.

7000 mennesker, anslo politiet, et høyt tall i en by med 20.000 innbyggere.

Finnmark har to sykehus, et i Kirkenes og et i Hammerfest, men det holder ikke når vinterstormene feier over Sennalandet mellom Hammerfest og Alta. Det mener i hvert fall svært mange i Alta, som vil ha sitt eget sykehus med akuttmottak og fødeavdeling:

– Sist vinter var veien stengt i 59 dager og kolonnekjørt i 57 dager, sier aksjonsleder Frank Johnny Nilsen i Folkeaksjonen for akuttsykehus i Alta.

Mye folk. To rikspolitikere. Og surt regn.

Partier i indre strid

Sykehussaken i Alta skaper politiske bølger i Finnmark – der Sp er på vei mot et valgskred mens Ap er på vei ned på meningsmålingene.

Alta Ap og Alta Høyre deltok med kraftfulle appeller for sykehuset, selv om Aps fylkeslag i Finnmark har vedtak fra siste årsmøte om at sykehusstrukturen i fylket bør bli værende som den er.

Stortinget åpnet heller ikke for noe sykehus i Alta da Nasjonal helse- og sykehusplan ble vedtatt i fjor.

Så lange tog har ikke vært sett i Alta siden kraftutbyggingsfeidene ved inngangen til 1980-tallet.

Grande og Søviknes talte

Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp-statsråd Terje Søviknes var de to eneste rikspolitikerne som deltok i demonstrasjonen – begge med klar støtte til nytt sykehus i Alta.

Aksjonsleder Nilsen hadde invitert helsepolitiske talsmenn fra alle partier på Stortinget og var særlig skuffet over at Ap-leder Jonas Gahr Støre og helseminister Bent Høie (H) lot være å dra nordover.

– De lytter ikke godt nok til befolkningen i Finnmark. Jeg synes de undervurderer oss, sier Nilsen.