Hopp til innhold

Sagan var «usynlig» før han tok VM-gull: – Som et spøkelse

BERGEN/OSLO (NRK): Verdensmester Peter Sagan var sliten og «gjemte» seg i 267 kilometer. Men det var fortsatt 500 meter igjen.

CYCLING-NOR-ROAD-WORLD

VM-PALL: Peter Sagan og Slovakia vant fellesstarten under sykkel-VM, foran Alexander Kristoff og Michael Matthews fra Australia.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Slovaken hadde knapt vært i TV-bildet en eneste gang før han plutselig lå i rygg på Kristoff de siste hundre meterne før mållinja, og snek seg forbi til VM-gull.

– Jeg visste ikke at han var i rittet en gang, for å være ærlig. Han var som et spøkelse hele dagen. Men han må jo ha vært smart, for hvis man kan kjøre sånn og fortsatt avslutte med seier … Jeg vet ikke hvor han var eller hva han gjorde, men det funket tydeligvis, sier den australske bronsevinneren, Michael Matthews, til NRK.

CYCLING-NORWAY-ROAD-WORLD

NY DRAKT: Peter Sagan har syklet i verdensmestertrøya i hele år, men i VM bruker man landets farger.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

– Ingen kunne se meg i dag, for jeg hadde ikke den stripete regnbuetrøya på meg for første gang i år. Da var det vanskelig å få øye på meg i gruppa, sier Peter Sagan og gliser.

Var sliten

Men i motsetning til Kristoff, følte han ikke at han hadde beina til å sikre medalje i Bergen. På siste runde sleit han med krampe, og var usikker på om han ville klare å avslutte – hevder spurtkanonen.

– Alle kjørte så fort i dag, og det var ikke lett for meg å komme over bakken den siste gangen en gang. Ingen visste heller hvordan avslutningen skulle bli, for det var brudd og støt hele tiden. Så slutten var tøff, men det gikk bra for meg likevel, forklarer verdensmesteren.

Selv om ikke seieren var av den overraskende sorten, synes også de norske rytterne Sagan virket sliten.

– Jeg sleit litt mer enn Matthews i bakken, så jeg så Sagan nesten hver gang der, så jeg visste han var der. Han så ikke altfor bra ut, men han har kontroll og er en klasserytter. Jeg visste han kom til å være der på slutten, sier Kristoff.

CYCLING-NORWAY-ROAD-WORLD

HISTORISK: Peter Sagan ble verdensmester for tredje år på rad. Det har ingen klart før.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

– Det største talentet

For dette var hans tredje strake VM-gull. Ingen har klart den samme prestasjonen.

– Dette var det tøffeste VM-et jeg har gjort. Tøffere løype, flere kilometer, annen posisjonering og slikt. Dessuten forventes det at jeg skal vinne og jeg passes på av alle, så det blir vanskeligere, forteller Sagan.

– Han er spesiell, og kanskje det største talentet vi har sett i nyere tid. Det er jo ingen andre som har slått ham de siste tre årene heller, så sånn sett kan jeg ikke være så irritert på meg selv, men når man er så nærme er det surt, innrømmer den norske sølvvinneren.

– Folkelivet var utrolig. Og jeg er overrasket over at folk heiet på meg. Jeg slo Kristoff på hjemmebane, og likevel ser alle ut til å glede seg over at jeg vant. Det var spesielt for meg, skryter Sagan.

Bilder med tillatelse fra TV2

SE SPURTEN: Peter Sagan slo Alexander Kristoff med minimal margin.

Siste nytt

  • Anna Svendsen legger opp

    Langrennsløper Anna Svendsen forteller at hun legger opp.

    Tromsø-jenta bekrefter beslutningen i en oppdatering på Instagram fredag.

    – En tid for alt, skriver veteranen.

    Svendsen har blant annet markert seg i sprinter i verdenscupen over mange sesonger.

    (NTB)

    Anna Svendsen i Drammen
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Alvorlig kneskade tvinger Sandefjord-spiller til å legge opp

    Sandefjord-spiller Andreas van der Spa (25) har tatt den tunge beslutningen om å avslutte fotballkarrieren etter at en kneskade har skapt komplikasjoner.

    Eliteserieklubben opplyser om beslutningen på sine nettsider fredag.

    Der heter det at van der Spa skulle gjennomgå det som på forhånd var antatt å være en enkel kneoperasjon. Det viste det seg ikke å være.

    – Samtalen med legen i etterkant var nedslående – og det var naturlig for meg å få noen flere synspunkter. Derfor har noen av de fremste ekspertene her i landet kommet med sine konklusjoner. Det er bare å krype til korset og slutte med toppfotballen, sier van der Spa.

    – Det har selvsagt vært blytungt, og jeg har vært helt i kjelleren, sier han videre og forteller at han rømte landet etter beskjeden.

    Beskjeden han fikk fra legene var krystallklar. Mer toppfotball kunne gitt varige skader.

    – Da jeg fikk «dommen» kom det som et sjokk. Jeg hadde ingen problemer da jeg kom til Sandefjord, sier nordlendingen.

    Forsvarsspilleren ble hentet inn som erstatter etter at kaptein Sander Moen Foss forsvant til Lillestrøm. Han var tiltenkt en sentral rolle i Sandefjord etter overgangen fra Sogndal. (NTB)

    Andreas van der Spa
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Maanum kan gjøre comeback etter kollapsen søndag

    Arsenal-sjef Jonas Eidevall opplyser at Frida Maanum kan bli å se i søndagens kamp mot Leicester etter en lang periode på sidelinjen.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset på overtid i ligacupfinalen mot Chelsea for snart tre uker siden. Hendelsen satte en støkk i både lagvenninner og andre.

    Svenske Eidevall forklarer at Maanum overvåkes medisinsk mens hun gradvis gjør seg klar for å komme tilbake på banen.

    – Alt går bra for øyeblikket, men vi må holde oss til protokollen og prosessen. Og så håper vi selvsagt at hun kan være tilgjengelig for å spille søndag, sa Eidevall på fredagens pressekonferanse.

    Søndag tar Arsenal imot Leicester som ligger på 9.-plass på tabellen.

    Arsenal ligger på 3.-plass i serien med seks poeng opp til tittelrivalene Manchester City og Chelsea. (NTB)

    Frida Maanum i aksjon i ligacupfinalen mot Chelsea
    Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal