Hopp til innhold

Sykkelforbundet kan gå konk etter VM

BERGEN/OSLO (NRK): – De har gått rett i luksusfella, hevder økonom.

Sykkel-VM

KAN GÅ UTOVER SYKKELSATSINGEN: Norske syklister kan bli skadelidende hvis Norges Cykleforbund går konkurs etter VM.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sykkel-VM i Bergen ble en folkefest, men ser ut til å få et langt tristere etterspill. Arrangementet ligger nemlig an til å gå med dundrende underskudd, og med hundre prosent eierandel i Bergen 2017 AS, kan det blir svært stygt for Norges Cykleforbund (NCF).

– Vi vet ikke hvor ille det er, men det er ille, det er det ingen tvil om, hevder Arild Salte, som er daglig leder for Oslo Klassikerne og leder for Norges Sykkelrittforening.

Arild Salte

– ILLE: Arild Salte mener sykkelforbundet har gått rett i luksusfella.

Foto: PRIVAT

Han er svært kritisk til styrene i både NCF og Bergen 2017 AS, som han mener har manglet økonomisk kompetanse og som følge har gjort store tabber.

– De har vært altfor lite kritiske og gått rett i den klassiske luksusfella. De har ikke hatt kontroll, sier Salte til NRK.

Les også: Sykkel-VM mot underskudd: Håper staten skal ta regningen

– Vil gå utover sykkelsatsingen

Salte jobber til daglig som økonomisk rådgiver og har over 25 års erfaring fra bankbransjen. Han har gått gjennom NCFs regnskap fra 2016, og hevder det ser svært mørkt ut for forbundet.

Egenkapitalen ved utgangen av året var på cirka fire millioner kroner - omtrent akkurat det samme som verdien av aksjene i Bergen 2017 AS. Blir det som ventet et underskudd, er verdien av aksjene i praksis lik null.

SYKKEL-VM BERGEN 2017.

DYR FOLKEFEST: Røde tall etter sykkel-VM kan gå hardt utover Norge Cykleforbund.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– I realiteten var NCF med andre ord konkurs allerede i fjor, hevder Salte, som er bekymret på vegne av norsk sykkelsport.

– Det er en spesiell situasjon. Konsekvensen er vel at sykkelforbundet må si opp folk. De har ingen verdier hvis egenkapitalen forsvinner totalt, og lønninger er slik jeg ser det eneste post de kan spare på. Det vil gå utover sykkelsatsingen i Norge, sier en oppgitt Salte.

– Burde ha valutasikret

Han er spesielt kritisk til valutasmellen arrangementet har gått på.

For da Bergen ble tildelt VM i 2014, fulgte det med en lisensregning fra det internasjonale sykkelforbundet (UCI) på sju millioner euro.

– Denne skulle ha vært betalt før VM, men de har fått utsettelser. Da burde de ha tenkt på valuta. Kursen har økt med nesten to kroner siden 2014, sier Salte.

Det betyr at hele regningen, som opprinnelig var på cirka 50 millioner norske kroner, har økt til nesten 65 millioner kroner.

– For å sikre seg mot kursøkningen kunne de for eksempel ha kjøpt valutasikring, forteller Salte.

Sykkelpresident og daglig leder for sykkel-VM i Bergen, Harald Tiedemann Hansen, bekrefter at det fortsatt ikke har betalt hele regningen.

Hansen

STORE TAP: Harald Tiedemann Hansen innrømmer at de trolig har tapt 8,5 millioner kroner på å ikke valutasikre.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Det kan fort være et tap på 8,5 millioner kroner, innrømmer han.

– Da vi la budsjettet for fem år siden, var kursen på euroen 7,20 kroner. Vi budsjetterte med en kurs på åtte og hadde signaler om at krona ville styrke seg, men det skjedde ikke.

Ingen garanti fra staten

Staten har ikke stilt underskuddsgaranti for arrangementet, men Tiedemann Hansen håper de vil trå til hvis de røde tallene kommer.

– Vi har ikke fått inn alle tall, det vil ta litt tid før vi har full oversikt. Jeg håper man ser verdien av denne folkefesten og den utrolige reklamen det har vært for Norge, og at sykkelsporten ikke må blø.

Ifølge Bård Folke Fredriksen i Kulturdepartementet er det imidlertid langt fra sikkert at de vil bidra med mer penger.

– Sykkel-VM var et strålende arrangement. Det foreligger ikke noen søknad nå, men jeg vil minne om at sykkel-VM allerede har fått 52 millioner fra staten, sist fikk de ti millioner før sommeren. Det samlede beløpet er 12 millioner mer enn de opprinnelig søkte om, skriver Folke i en sms til NRK.

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal