Nettsted: Russiske styrker trente på å invadere Svalbard

Ifølge anonyme forsvarskilder skal russiske styrker ha trent på å invadere Svalbard under militærøvelsen Zapad 2017 i september, melder nettstedet aldrimer.no.

SVALBARD: Russiske styrker skal ha trent på å invadere Svalbard i september 2017.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Seks ulike forsvarskilder bekrefter saken overfor Aldrimer. De seks har tilgang til nasjonale og dels også NATO-rapporter som beskriver den russiske øvelsen.

Anslaget mot Svalbard skal ha startet med simulerte angrep med russiske bombefly.

Da de norske F-16-flyene begynte å gå tom for drivstoff, kom en ny bølge med russiske fly. I en reell situasjon hadde norske militære kapasiteter ikke kunnet forsvare Svalbard mot angrepet Russland simulerte, skriver Aldrimer.

Zapad-øvelsen varte fra 14. til 20. september i år. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg har reagert sterkt på det han mener er manglende russisk åpenhet om øvelsen.

Da russerne iverksatte sitt øvelsesangrep mot Svalbard, kom dette helt overraskende, og det har ifølge Aldrimer vært flere krisemøter mellom NATO og norske militære myndigheter etter at Norges overvåking av den russiske storøvelsen i midten av september endte i det som beskrives som «totalkollaps».

NATO-representantene skal ha brukt karakteristikken «krisemøter» om møtene de har deltatt på i Norge. Det mest kritiske skal ha vært et nesten totalt fravær av etterretning fra norsk side.

Sjefen for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, avviser opplysningene fra Aldrimer.no.

– Det er ikke ofte jeg leser en nyhetssak i norske medier som har så mange feil i seg, uttaler han i en pressemelding.

– For det første har Etterretningstjenesten meget god oversikt og situasjonsforståelse i våre nærområder og spesielt god situasjonsforståelse før og under denne øvelsen.For det andre blir denne formidlet løpende til våre oppdragsgivere – militære og politisk ledelse.Deling med NATO og allierte partnere er standardprosedyre, og vi har fått gode tilbakemeldinger på denne rapporteringen, skriver Lunde.

Publisert: