Hopp til innhold

Fem skoler stengt på grunn av strømbrudd

Flere tusen var fortsatt uten strøm i Hedmark og Oppland onsdag formiddag, og nesten 1300 elever ble rammet da skoler måtte stenges i Gjøvik.

Grande skole i Gjøvik

STENGT: Grande skole i Gjøvik var en av fem skoler som måtte holde stengt onsdag fordi strømbrudd førte til at blant annet brannvarslingsanlegget ikke fungerte.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK Luftfoto

Noe av det vanskeligste vi gjør er å sende elever hjem, eller ikke å kunne ta imot dem. Det er veldig beklagelig, men vi må tenke på sikkerhet og at barna skal kunne gå på toalettet og ha tilgang til vann. Uten vanntilførsel har vi ikke noe annet valg, sier skolesjef i Gjøvik kommune, Liv-Marion Olsgaard.

Snøfallet skapte flere problemer i Hedmark og Oppland natt til onsdag og utover formiddagen. Bilister ble rammet ved at trær hadde falt over veien, og det var vanskelig kjøreforhold på grunn av snø. Det ble meldt om mange utforkjøringer.

Nesten 1300 elever rammet

Snø

TRÆR: Mange trær måtte bøye seg for den tunge snøen som kom natt til onsdag. Dette førte til strømbrudd.

Foto: Helle Therese Kongsrud / NRK

På det meste var 12 000 husstander strømløse etter at store mengder våt og tung snø førte til trefall mange steder. Ved 13.30-tida var fortsatt cirka 3500 uten strøm.

Strømbrudd var årsaken til at de fire barneskolene Fredheim, Snertingdal, Lundstein og Grande, samt Bjørnsveen Ungdomsskole i Gjøvik kommune måtte stenge. Dette rammet mellom 1200 og 1300 elever.

– Strømbruddet førte blant annet til at det var helt mørkt, toaletter og brannalarmen fungerer ikke og det blir fort veldig kaldt. Da måtte vi ta en rask avgjørelse i dag tidlig, og det måtte bli stengning, sier skolesjef Olsgaard.

Sjelden

Liv Marion Olsgaard

SJELDEN: Skolesjef Liv-Marion Olsgaard sier det er svært sjelden at de må stenge fem skoler samtidig.

Foto: Henriette Leine Wangen / NRK

Hun sier det er svært sjelden at de må stenge så mange skoler på en gang.

– Det er lenge siden sist jeg har opplevd at vi har måttet stenge så mange skoler. Det har vært strømbrudd, men da har som regel strømmen kommet tilbake raskt og vi har ikke måttet behøve å gjøre så drastiske ting som å stenge skoler.

Nå håper hun at alle skolene kan åpne igjen i morgen.

– Hvis strømbruddet varer lenge utover kvelden så vil skolene være veldig kalde i morgen. Vi må se an situasjonen i kveld og om man får fyrt opp på skolene igjen. Det er klart at man kan klare noen kalde rom ved å kle på seg, men det må vi vurdere senere, sier Olsgaard.

Flere saker fra Innlandet