Sersjant fra Voss mistet livet i sprengningsulykke

21 år gamle Hågen Skattum fra Voss mistet livet i en sprengningsulykke i Indre Troms fredag.

ULYKKESSTED: Den fatale sprengningsulykken skjedde her på Mauken skytefelt i Indre Troms. (Arkivfoto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix)
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Den 21 år gamle sersjanten døde av skadene han pådro seg i en sprengningsulykke på Mauken skytefelt i Målselv i Indre Troms. Den omkomne var inne i sitt første år som sersjant, opplyser Forsvaret.

– Dette er en dypt tragisk hendelse, og våre tanker går nå til de pårørende og hans medsoldater i Ingeniørbataljonen på Skjold, sier sjef for Hæren, generalmajor Odin Johannessen.

OMKOM: Det var Hågen Skattum, en 21 år gammel sersjant fra Voss, som døde i en sprengningsulykke da han skulle demonstrere mineryddingsutstyr på skytefeltet ved Skjold i Øverbygd i Målselv, fredag ettermiddag.

– En tung dag i Hæren

Lørdag blir det flagget på halv stang i alle Hærens leirer for å minnes soldaten.

– Vi skal ikke miste våre soldater når vi øver. Vi kan miste dem andre steder når vi er i krig, det er det ikke vi som rår over, men det skal aldri skje under øvelse. Dette er en tung dag i Hæren, sier Johannessen til NTB.

Det var tre personer på stedet da ulykken skjedde.

– De pårørende til den omkomne er varslet, sier talsmann for Hæren, oberstløytnant Ole Johan Skogmo til BT.

Sprengningskurs

De to andre som var i umiddelbar nærhet er tilsynelatende fysisk uskadet, opplyser Skogmo.

Sprengningsulykken skjedde på Mauken skytefelt ved Skjold i Øverbygd i Målselv kommune under et sprengningskurs klokken 17.30 fredag.

Skattum var inne i sitt første år som sersjant i bataljonen da ulykken skjedde. Med ham under sprengningskurset var rundt 20 medsoldater fra stormingeniørtropp nummer to.

DØDSULYKKEN: – Dette er en tung dag i Hæren, sier sjef for Hæren, generalmajor Odin Johannessen.

– Døde momentant

Sjefen for Ingeniørbataljonen på Skjold, oberstløytnant Per Aslak Loso, sier til TV 2 at de er sterkt preget av ulykken.

– Først og fremst vil jeg uttrykke min dypeste medfølelse og tanker til de pårørende som er hjemme på Voss, men også alle her på Skjold som er berørt, og alle som kjenner den omkomne, sier han.

Han opplyser at leger har konstatert at 21-åringen døde momentant etter eksplosjonen.

Ifølge Loso er sprengningskurset en del av den vanlige opplæringen i bataljonen. De prøver å gi alle kontingenter en demonstrasjon av utstyret.

– Det er rett og slett en anretning som gjør at vi kan bryte gjennom minefelt og sperringer ved bruk av eksplosiver. Det er en slange, koblet på en rakett med ladninger på, som da skytes over og settes av. Deretter ryddes det en sti for å kunne rykke frem med egne styrker, sier han.

Ringte foreldrene

Det var Loso som ringte og informerte foreldrene til Skattum etter ulykken.

– Jeg hadde gruet meg veldig til den telefonen. Jeg er dypt imponert over hvordan de tok det, sier han til Nordlys.

– Moren var spesielt opptatt av at vi måtte ta vare på troppen og finne ut hva som skjedde. Det er jeg også opptatt av. Vi uttrykker vår dypeste medfølelse, sier han til avisen.

Stanser bruk av utstyr

Sjef for Hæren, generalmajor Odin Johannesen, orienterte lørdag formiddag om ulykken. Her opplyste hærsjefen at bruken av det bærbare mineryddingsutstyret er midlertidig stanset.

– Vi har stanset all bruk av dette utstyret frem til politi og granskningskommisjon har avsluttet sine undersøkelser, sier Johannessen.

Utstyret som ble brukt er i bruk på Skjold og Rena, opplyser Johannessen.

Hva som gikk galt, er fortsatt uklart. Forsvarets egen undersøkelseskommisjon skal i tiden fremover se på hvordan ulykken skjedde, hvorfor den skjedde og hvordan slike ulykker kan unngås i fremtiden.

– Vi har ingen formening om hva som skjedde. Granskingskommisjonen lander på Bardufoss i dette øyeblikk og vil starte sitt arbeid, sier Johannessen lørdag formiddag.

HALV STANG: Ved Skjold leir flagges det på halv stang etter dødsulykken.

– Ikke grunn til engstelse

Til tross for ulykken, mener han det er trygt å sende sine sønner og døtre til Forsvaret, enten det er til førstegangstjeneste eller annen tjeneste.

– Vi øver etter meget strenge sikkerhetsbestemmelser, og det skal ikke være noen grunn til å føle engstelse for soldater som er inne til tjeneste, sier han.

Hærsjefen åpner imidlertid for å gjøre ytterligere innstramminger i sikkerhetsbestemmelsene.

– Sikkerhet tar svært alvorlig. Granskingskommisjon skal finne svar på om sikkerheten rundt denne øvelsen var tilstrekkelig. Foreløpig mener vi at vi har gjort nok, men på basis av den kunnskapen vi får, vurderer vi om vi må gjøre nye innstramminger, sier Johannessen.

Publisert: