Avsluttet søk etter omkomne etter helikopterstyrten på Svalbard

Røde Kors og russisk mannskap søkte mandag etter omkomne og vrakrester i strandsonen etter helikopterstyrten ved Barentsburg på Svalbard.

FUNNET: Det russiske helikopteret som styrtet på Svalbard torsdag, fotografert på 200 meters dyp.
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Det er gjennomført søk på nordsiden av Isfjorden, altså på andre siden fra der helikopteret styrtet, både etter vrakdeler og omkomne. Det er ikke gjort noen funn, opplyste kommunikasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard til NTB like før klokken 14.30 mandag ettermiddag.

Søket var da avsluttet fordi det var blitt mørkt.

Sysselmannen har ledet arbeidet, med bistand fra Longyearbyen Røde Kors og russisk mannskap. Det er mulig det skal gjøres flere søk i løpet av uken, men beslutninger om det tas fra dag til dag.

Det søkes dessuten fortsatt med miniubåter, både for å kartlegge bunnen rundt helikoptervraket med sikte på å forberede heving, og for å lete etter omkomne.

LETER: «Polarsyssel» og KV Barentshav deltar i letingen etter det russiske helikopteret som styrtet på Svalbard torsdag. Bildet er tatt fredag nord for Kap Heer.

Offshoreskip

Det er offshoreskipet Maersk Forza som skal forsøke å heve helikopteret opp fra havbunnen. Skipet var mandag på vei til Hammerfest, og natt til tirsdag skal mannskaper fra Havarikommisjonen mønstre på skipet og bli med videre på seilasen til Svalbard.

– Dette gir tid til å planlegge det forestående arbeidet. Samtidig fortsetter videre søk og planlegging på Svalbard i samarbeid med politiet og Sysselmannen, opplyser Havarikommisjonen.

Skipet eies av DeepOcean og har de siste månedene vært i arbeid ved Goliat-feltet, skriver Svalbardposten.

– Hevingen vil starte så fort som mulig når skipet har kommet, sier Carlsen.

Fraktes til fastlandet

Helikopteret er lokalisert på 209 meters dyp, 2,2 kilometer fra Heerodden, like utenfor Barentsburg. Det skal trolig fraktes rett til fastlandet etter hevingen, sier avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Statens havarikommisjon til NRK. Det er ikke bestemt hvor på fastlandet helikopteret skal tas i land.

Helikopteret styrtet i havet torsdag ettermiddag. De åtte som var om bord, var alle russiske statsborgere. Havarikommisjonen har nå fått bekreftet at det er opptakere om bord i helikopteret.

– Disse skal vi ta med til Moskva for å få lest dem av der. Vi håper de inneholder informasjon som lar seg lese av, sier Halvorsen til Svalbardposten.

Publisert: