Hopp til innhold

Vil ikke ha alpinanlegg på Gaustatoppen

Komiteen for vinter-OL i Telemark 2026 drømmer om en utforløype fra toppen av Gaustatoppen. Turistforeningen ønsker ikke et alpinanlegg i fjellsiden.

Fjellvettdagen 2017

IKKE ANLEGG: Nils Øveraas er generalsekretær i Den Norske Turistforening. Han sier DNT er negative til et alpinanlegg som krever store inngrep.

Foto: Kari Nygard Tvilde

– Vi drømmer om verdens mest spektakulære utforløype som verden ikke har sett maken til. Det er ingen hemmelighet at vi ser for oss at utfordelen vil gå fra Gaustatoppen, sa Jonny Pettersen i Notodden idrettsråd under tirsdagens pressekonferanse på nettopp Gaustatoppen.

Les også: – Vil skape morgendagens OL i Telemark

Fra toppen på 1883 meter går det nesten loddrett ned til bunnen ved Dale, noen få kilometer fra Rjukan sentrum.

«Hellig» fjell

For mange turvandrere er Gaustatoppen et «hellig» fjell, og det er ikke mange inngrep som skal foretas før det fører til stor debatt.

Nå kommer Den Norske Turistforening (DNT) med en klar advarsel til OL-entusiastene.

– Vi tar forbehold om at vi så vidt har fått høre om planene, men jeg kan vel si at vi har ikke noe imot en utforløype kombinert med heisen inne i fjellet, slik det er i dag. Hvis det er snakk om et alpinanlegg som krever store inngrep, er vi negative, sier generalsekretær Nils Øveraas i turistforeningen.

Telemark 2026

Komiteen for et vinter-OL i Telemark 2026 feiret på Gaustatoppen i dag. Fra venstre Veslemøy Wåle i Notodden Høyre, Jonny Pettersen i Notodden idrettsråd og Kviteseid-ordfører Tarjei Gjelstad (Ap).

Foto: Roald Marker / NRK

– Vi må huske at Gaustatoppen er et veldig spesielt fjell der det ruver majestetisk i Vestfjorddalen. Et alpinanlegg her vil mange være imot, sier han, og fortsetter:

– Vi må også huske på at fjellet er med i nasjonale turiststier sammen med Kjerag, Trolltunga og Preikestolen. Derfor er det viktig å verne om miljøet på Gaustatoppen.

Vil ikke ødelegge opplevelsen

Jonny Pettersen i OL-komiteen sier de vil lage et OL som er bærekraftig og som ikke skal sette de store fotavtrykkene i naturen.

– Noen fotavtrykk vil det selvfølgelig bli, men vi ønsker at det skal gjøres i samarbeid med dem som blir involvert i dette. Vi ønsker ikke at en utforløype skal ødelegge noe for opplevelsen folk har av Gaustatoppen, sier han.

Gaustatoppen har ikke vært uberørt av utbygging. Inne i fjellet har Forsvaret bygget en bane som går 850 meter innover i fjellet og 1800 m opp, med en stigning på 40 grader. Den stod ferdig i 1959 og var et av Forsvarets mest hemmelige anlegg i Norge.

I tillegg er det en rekke master på toppen som sørger for radio og fjernsynssignaler til store deler av Sør-Norge.