Presidenten i NATO-landet Tyrkia ble utpekt som «fiende» på NATO-øvelse i Norge. Nå beklager Jens Stoltenberg.

40 tyrkiske soldater ble hentet hjem i protest etter at president Recep Tayyip Erdogan ble presentert i et svært uheldig lys under NATO-øvelsen.

NATO-sjef Jens Stoltenberg har måttet legge seg langflat overfor Tyrkias president Erdogan etter en tabbe under en NATO-øvelse i Norge.

NATO-sjef Jens Stoltenberg har bedt om unnskyldning etter at et bilde av Erdogan ble brukt under en militærøvelse forsvarsalliansen gjennomførte i Norge.

Både Erdogan og Mustafa Kemal Atatürk, landets grunnlegger, ble presentert i en oversikt over «fiender» under militærøvelsen, ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Andalou.

Erdogan besluttet å trekke tilbake de 40 tyrkiske soldatene som deltok på øvelsen i protest, melder nyhetsbyrået.

– Jeg ba dem gjøre det umiddelbart. Vi kan ikke ha en sånn allianse, sier Erdogan.

 Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen hadde et bilateralt møte med NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i forkant av NATOs forsvarsministermøte i Brussel forrige uke.

Forsvarsministeren beklager også

Også Norges forsvarsminister, Frank Bakke-Jensen (H), sier at Tyrkia er en viktig alliert i NATO. Han beklager hendelsen, ifølge NTB.

– Øvelsesmeldingen på det lukkede øvingsnettverket, som det ble reagert på fra tyrkisk side, var skrevet av en enkeltperson og reflekterer på ingen måte norsk syn, sier Bakke-Jensen i en uttalelse som er gitt NTB.

– Tyrkia er en viktig alliert i NATO, som vi ønsker å opprettholde et godt forhold til, sier forsvarsministeren.

Stoltenberg: Innleid, norsk person sto bak tabben

Stoltenberg legger skylden på en innleid, norsk medarbeider.

– Dette individet ble umiddelbart fjernet fra øvelsen, og vi har igangsatt en etterforskning. Han var en sivil rådgiver fra Norge som ikke var ansatt av NATO. Norske myndigheter får vurdere eventuelle disiplinærreaksjoner. NATO har vært i kontakt med Norge om dette, sier Stoltenberg i en kort pressemelding.

Han legger til at Tyrkia er et «verdsatt» medlem av NATO som i stor grad bidrar til allianselandenes felles sikkerhet.

Tyrkia har vært medlem av NATO siden 1952 og har dermed vært en del av alliansen i lengre tid enn land som Tyskland og Spania.

 Et bilde av det moderne Tyrkias grunnlegger, Mustafa Kemal Atatürk, henger bak landets nåværende president, Recep Tayyip Erdogan.

Truet med å kaste Tyrkia ut av NATO

Som en følge av Erdogans stadig mer autoritære ledelse – ikke minst i kjølvannet av kuppforsøket i fjor – har spørsmålet om Tyrkias fremtidige rolle i NATO vært oppe til diskusjon.

Seniorforskeren Doug Bandow ved det konservative amerikanske Cato Institute tok i fjor til orde for å utvise Tyrkia fra NATO. Samtidig sa USAs daværende utenriksminister, John Kerry, at Tyrkias medlemskap i forsvarsalliansen kunne være i fare som en følge av at mange tusen mennesker mistet jobbene sine i kjølvannet av kuppforsøket.

– Det er et krav i NATO når det gjelder demokrati, og NATO kommer til å følge nøye med på hva som skjer fremover, sa Kerry i juli 2016.