Uværet herjer: Strømmen gikk, fergene lå

Trær faller, strømmen har gått men fergene ligger stille. Uværet herjer kysten i Telemark, Østfold og Vestfold tirsdag kveld.

Flere ferger ble liggende ved kai da uværet rammet østlandskysten.

Meteorologene har sendt ut obs-varsel om kraftig vind i Østfold, Vestfold og Telemark tirsdag kveld.

– Et lite, men hissig, lavtrykk gir kraftig sørvestlig vind på kysten av Vestfold og Østfold tidlig 2. juledags kveld. Både Færder fyr og Strømtangen fyr har målt full storm, 25 m/s som maksimal middelvind, ved 18-tiden. Vinden avtar til kuling utover kvelden, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Uværet har ført til flere problemer i området. Ifølge Sarpsborg Arbeiderblad er 1.200 personer uten strøm som følge av uværet.

– Årsaken til strømbruddet er trær som har falt over en trafo, og det er også falt trær over linjer, forteller pressesjef i Hafslund, Morten Skaug, til avisen.

Problemene rammer også i andre deler av Østfold og Vestfold.

– Det blåser kraftig. Det faller ned trær overalt, sier operatør Frode Johannessen hos Alarm brann øst, ti Fredriksstad Blad.

Store bølger

Uværet skaper også trøbbel ute på sjøen. Color Line har kansellert alle sine tre avganger mellom Strømstad og Sandefjord tirsdag kveld på grunn av værforholdene, melder rederiet på sine egne nettsider.

– Mildt sagt har det vært ganske ille utpå der, sier konserndirektør Helge Otto Mathisen i Color Line til NRK.

I tillegg har konkurrenten Fjordline forsinket avgang fra Langesund mot Hirtshals, og også fra Hirtshals og mot Stavanger. Avgangene mellom Stavanger og Bergen og returen onsdag morgen er innstilt.

Også Danmark og Sør-Sverige er rammet

Også i Sverige og Danmark herjer uværet på en av årets travleste trafikkdager.

Vejdirektoratet i Danmark advarte folk med kjøretøy som er følsomme for vind, mot å prøve å krysse Øresundsbroen og Storebæltsbroen.

I Sverige ble Uddevallabroen i stengt for all trafikk i noen timer, skriver NTB, TT og Ritzau.

Vind - og snø

Nord på Jylland var det ventet vind på 25–27 sekundmeter, blant annet i områdene rundt Frederikshavn og Jammerbugt. Det ble advart mot nedblåste trær. På den svenske vestkysten ble det målt vindkast på 32 sekundmeter.

Flere tusen boliger vest i Sverige var i perioder uten strøm, flere veier måtte stenges på grunn av nedblåste trær, og det har vært en rekke trafikkulykker på grunn av været. Lenger nord i Sverige er det varslet opptil 40 cm snø.