Influensatoppen nærmer seg Hordaland

Flere har fått influensa i Hordaland og Sogn og Fjordane i årets første uke. Toppen er ventet senere i januar.

 HALVPARTEN AV DOSENE BRUKT: Frem til 12. desember var over 351.000 personer vaksinert mot influensa. Det er ca halvparten av dosene som er sendt ut.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

I årets første uke fikk 2,5 av hordalendingene som gikk til lege fastslått influensaliknende sykdom. Det er litt flere enn uken før. I Sogn og Fjordane er det litt lavere andel – der var tilsvarende tall 2,1 prosent.

Nærmer seg toppnivået

Begge tallene er innenfor det Folkehelseinstituttet kategoriserer som middels nivå.

Vestfold er det fylket i landet der influensaen har slått hardest til – der får 5,1 prosent av pasientene fastslått influensaliknende sykdom, som er et svært høyt nivå.

– Andelen positive prøver nærmer seg toppnivået fra forrige sesong. Vi forventer at det fortsetter å øke til selve toppen nås i løpet av januar, varsler Folkehelseinstituttet.

Høyt nivå

Overvåkingen fra uke 1 viser at forekomsten av influensaliknende sykdom i landet er økende og på middels nivå. Laboratoriebekreftet influensa har økt markant og er nå på et høyt nivå.

– Det nytter fortsatt å la seg vaksinere, da det kommer til å være influensa i omløp i flere måneder til, minner instituttet om. Det tar ca. to uker fra vaksinasjonen skjer, til den gir beskyttelse.

Gir ikke full beskyttelse

Frem til 12. desember var over 351.000 personer vaksinert, noe som tilsvarer 54 prosent av alle doser som er sendt ut så langt i sesongen.

Folkehelseinstituttet viser til at vaksinen denne sesongen ikke forventes å gi helt optimal beskyttelse mot alle virus som sirkulerer.

– Beskyttelsen den gir vil likevel være viktig for personer som tilhører en risikogruppe, skriver Folkehelseinstituttet.

Sykehusinnleggelser

Totalt ble 228 personer på landsbasis innlagt på sykehus med alvorlig influensa den første uken i 2018.

Publisert: