KOMMENTARER

Trumps år i Det hvite hus

Med løgn som metode

11. januar rundet Donald Trump 2000 løgner, etter innsettelsen 20. januar i fjor. Det er 5-6 løgner hver dag, inkludert fridager, ifølge Washington Post.

SITT FØRSTE ÅR: Donald Trump er nå ferdig med sitt første år som USAs president. Video: AP/CNN Redigering: Ørjan Ryland Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): «Folkefiende». Smak på ordet: «Folkefiende». Altså, «fiende av folket». Det er slik Donald Trump omtaler pressen. Ved siden av - selvsagt - det nedsettende «Fake News» - falske nyheter. Hva er det presidenten egentlig sier? Jo, han sier at pressen - kollektivt - er folkets fiender, og dermed legitime mål for hån, forakt og mobbing. Det visste Henrik Ibsens Dr. Stockmann, for det var Ibsen som framfor noen brukte begrepet litterært, for å stemple en politisk taper, men moralsk vinner. Men mye viktigere er det at det visste også de millioner av mennesker som ble stemplet som «folkefiender» at diktatorene Josef Stalin og Mao Zedong, før de ble utrensket, altså drept. Før også de ble moralske vinnere, og «rehabilitert».

Det begynner å nærme seg 100 år siden Stalin i 1930 skrev sin berømte artikkel i Pravda: Svimmel av suksess. Artikkelen ble skrevet med den blodige tvangskollektiviseringen i Sovjetunionen som bakgrunn. Stalin insisterte i artikkelen på at kollektiviseringen var frivillig, til tross for at rundt fem millioner mennesker skulle dø av sult, og enda flere bli henrettet i terror under kollektiviseringen. Og til tross for at alle mennesker kunne se hva som virkelig foregikk, for folk døde vel ikke som fluer frivillig? Den insisterende, overlagte løgnen, som alle kunne se var en løgn, var med Stalins artikkel introdusert som en totalitær hersketeknikk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.