KrF-topp ber Listhaug trekke seg

KrF-leder Knut Arild Hareide og flere andre ledende KrF-ere mener tilliten til justisminister Sylvi Listhaug ble ytterligere svekket torsdag. Stortingsrepresentant Geir Bekkevold ber Listhaug trekke seg.

BEKLAGET – TIL SLUTT: Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ga en beklagelse etter flere timers debatt i Stortinget torsdag. Hun fikk hard kritikk fra stortingsflertallet, og fortsatt kan det bli flertall for et mistillitsforslag mot henne.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Etter torsdagens stortingsdebatt sier Ap at partiet vil stemme for Rødts forslag om mistillit til justisminister Sylvi Listhaug. Det samme vil SV og MDG.

Dermed kan KrF og Sp sikre flertall for et mistillitsforslag mot justisministeren.

Les også

Ap vil stemme for mistillit mot Sylvi Listhaug; Sp og KrF i tenkeboksen

Forslaget diskuteres og voteres over i Stortinget tirsdag 20. mars. KrF-leder Knut Arild Hareide sier til NRK at partiet vil konkludere over helgen.

– Jeg må nok innrømme at Sylvi Listhaug svekket tilliten, også med måten hun opptrådte på i dag. Ja, det kom til slutt en uforbeholden unnskyldning, men det tok lang tid, sier Hareide til NRK.

– Ikke tjent med Listhaug

Torsdag kveld skriver stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (KrF) på Facebook at Sylvi Listhaug bør trekke seg:

«Hvis Sylvi Listhaug ønsker sin egen regjering alt godt, så kunne hun kanskje gått til landets statsminister og sagt at hun trekker seg» skriver Bekkevold.

Telemarkingen Bekkevold er første nestleder i Stortingets familie- og kulturkomité. Han vil ikke kommentere utspillet overfor BT, men skriver følgende i en sms til VG:

«Jeg mener helt oppriktig at landet ikke er tjent med å ha en justisminister som opptrer så splittende! Dagen dag har ikke endret min oppfatning!». Han legger til at uttaler seg for egen regning, og vil respektere det stortingsgruppen kommer frem til.

KrFs tre stortingsrepresentanter fra Agder åpner alle for å støtte mistillitsforslaget mot Listhaug, skriver Fædrelandsvennen.

KLAR TALE: Geir Jørgen Bekkevold (KrF) mener justisministeren bør trekke seg.

– Måtte få en smekk

Også blant flere fylkesledere, som sitter i KrFs landsstyre, er tonen hard:

– Nå er tilliten til Listhaug veldig svak. Jeg var ikke imponert i dag, for å si det forsiktig, sier Beate Bondevik Lie, nyvalgt fylkesleder i Sogn og Fjordane KrF.

Hun sier at det ikke hjalp så mye at Listhaug til slutt kom med en unnskyldning, slik KrF har bedt om.

– Det føltes ikke som en oppriktig unnskyldning. Hun måtte jo trues til å si det. Det var bra at Stortinget vedtok en sterk kritikk av henne, og at hun fikk en skikkelig smekk. Hun må få beskjed om at dette går ikke an, sier Bondevik Lie.

– Betyr det at du mener KrF også bør støtte mistillitsforslaget mot Listhaug når det behandles neste uke?

– Det må nesten stortingsgruppen avgjøre. De bør tenke seg godt om. Det er klart det kan få drastiske konsekvenser. Men hun bør i alle fall ikke få mange flere sjanser, for å si det sånn, sier fylkeslederen i Sogn og Fjordane.

– Måtte hales ut av henne

Leder i Hordaland KrF, Dag Sele, er enig i vurderingen av en svekket Listhaug.

– Det kan ikke være tvil om at både Listhaug og statsministeren er svekket gjennom denne forestillingen. Både at det dro ut så lenge før statsministeren tok tak i det, og at unnskyldningen måtte hales og dras ut av Listhaug.

Når det gjelder mistillitsforslaget, overlater også Sele det til stortingsgruppen.

– Når det til slutt er kommet en uforbeholden unnskyldning, vil jeg ikke ha for sterk oppfatning om det er naturlig å støtte et mistillitsforslag mot henne, sier han.

 – SVEKKET: Leder i Hordaland KrF, Dag Sele, var ikke imponert over justisministeren opptreden og beklagelse i Stortinget torsdag.

Fitjar-saken hisser opp mange

Sele sier at det ikke bare er Listhaugs facebook-oppdateringer som har hisset opp folk i KrF. At bevæpnet politi gikk inn i et bedehus på Fitjar og hentet ut en familie i kirkeasyl, har også fått mange til å miste tillit til justisministeren.

– Summen av disse to sakene svekker tilliten til Listhaug og regjeringen. Hun er lite prinsipiell i forhold til hva som er et gudshus. Dette engasjerer veldig mange, spesielt i Hordaland, sier sunnhordlendingen Sele.

Også Bondevik Lie reagerer på Fitjar-saken.

– Det var et oppsiktsvekkende brudd med en innarbeidet praksis. Dessuten var dette en familie med konvertitter til kristendommen, og vi mener at de blir behandlet altfor strengt. Listhaug har brukt mye tid på fri til kristne kretser. Da er det rart at hun tenker at det er god idé at politiet skal knuse ruter og tvinge seg inn i en frikirke, sier hun.

Unnskyld, unnskyld

Listhaug brukte ordet «unnskyld» 17 ganger på Stortingets talerstol. Det var likevel ikke nok for opposisjonen, som mente at hun ikke unnskyldte det hun hadde skrevet på Facebook, bare beklaget reaksjonene på det.

– Jeg registrerer at ikke alle har opplevd dette som en uforbeholden unnskyldning. Derfor vil jeg understreke nok en gang at jeg gir en uforbeholden unnskyldning i denne saken. Jeg burde ikke lagt ut innlegget og jeg vil bidra til en saklig debatt i fremtiden, sa statsråden.

Hun gjentok også at hun vil unnskylde kommunikasjonen i saken fordi den har såret personer som opplevde terroren 22. juli.

– Og med det håper jeg, president, at man tror meg på at jeg faktisk mener dette fra dypest i mitt hjerte, sa Listhaug fra talerstolen i Stortinget i 12.20-tiden torsdag.

Les også

Listhaug: – Jeg vil understreke at jeg gir en uforbeholden unnskyldning

Sterk kritikk

Stortinget gjorde deretter et vedtak med sterk kritikk mot justisministeren, et såkalt daddelvedtak. Likevel avgjorde Aps stortingsgruppe at den også vil stemme for mistillitsforslaget som Rødt har lagt inn, når det skal behandles tirsdag.

– Vi tar Listhaugs unnskyldning til etterretning. Men helhetsinntrykket som er etterlatt etter seks dager med ulike forklaringer, og bortforklaringer, gjør at Ap ikke kan ha tillit til henne som justisminister, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til Aftenposten.

MDG og SV vil også støtte mistillitsforslaget. Sps parlamentariske leder Marit Arnstad at partiet ikke har konkludert om det vil stemme for mistillit.

Publisert: