Brannen på Re i Vestfold: Beboerne fortsatt evakuert - bygningen skal rives i kveld

TØNSBERG (Aftenposten): Det brenner fortsatt inne i industribygningen Revac. Deler av bygningen vil bli revet mandag kveld for å bedre slukkemulighetene.

Det kommer ikke synlig røyk ut fra industrihallene som brant mandag ettermiddag.

70 bolighus ble natt til mandag evakuert etter at det begynte å brenne i gjenvinningsanlegget Revac i Re kommune i Vestfold søndag morgen. Ved 14-tiden mandag kom det ikke synlig røyk ut av industrihallen.

Samtidig var krisestaben samlet for å ta stilling til hva som nå skal skje.

De evakuerte ble tilbudt overnatting på to hoteller i Tønsberg.

Her fikk de ved syvtiden mandag en orientering av ordføreren i Re, Thorvald Hillestad (Sp) og kriminalsjef Knut Erik Ågrav fra Sør-øst politidistrikt.

Mandag kveld opprettholder politiet evakueringen av beboerne i nærheten av resirkuleringsanlegget til Revac i Re kommune, som må belage seg på nok en natt uten tilgang til egen bolig, ifølge en repessemelding lagt ut på Re kommunes hjemmeside.

Slik så brannen ut søndag morgen.

Barnehagen på Linnestad vil også vil være stengt tirsdag.

Bygningen skal rives

Det brenner fortsatt inne i industribygningen. Deler av bygningen vil bli revet mandag kveld for å bedre slukkemulighetene for brannvesenet. Det er forventet at dette arbeidet starter ved 19.00- tiden, og da vil trolig brannen blusse opp igjen med mer røykutvikling.

Brannvesenet vil være spesielt oppmerksom på eventuelt gnister som kan forårsake branntilløp i terrenget. Det har regnet i Vestfold mandag ettermiddag, noe som reduserer faren for skogbrann, heter det i pressemeldingen.

Ordfører Thorvald Hillestad i Re kommune merker at mange er bekymret for hva den giftige røyken har ført med seg.

Folk er bekymret

Ordfører Thorvald Hillestad i Re berømmer gjenvinningsbedriften REVAC for deres arbeid med å tenke forebyggende:

– Etter den forrige storbrannen i 2014 har de investert millioner i et avansert renseanlegg for å forhindre at forurenset slukkevann skal komme ut i naturen. Det har vært delegasjoner fra Asia her for å lære, sier Hillestad.

Samtdig merker ordføreren at mange er engstelige etter storbrannen i helgen:

– Jeg skjønner bonden som ser at det ligger aske og brent plast i åkeren. Kan han legge dette gresset i silo for å gi til melkekyrene? sier Sp-ordføreren.

Mens vi snakker utenfor kommunehuset på Revetal bort for å høre om vannet fra brønnen er sikkert:

– Vi har tatt mange prøver, og håper vi kan få noen svar i løpet av dagen, svarer ordføreren.

Stålbjelkene som holder betongtaket oppe er blitt kraftig svekket av den intense brannen. Brannvesenet sier det bare er et tidsspørsmål før taket vil kollapse.

– Begrense skader

– Vi jobber nå tett sammen med offentlige myndigheter for å få oversikt over situasjonen og omfanget av skadene på bygget. Det viktigste for oss er å begrense potensielle skader på nærmiljøet. Samtidig er vi glad for at ingen ble skadet i brannen, sier Anders Aas, daglig leder i Revac AS.

I 14-tiden mandag kom det ikke synlig røyk ut fra industrihallen.

Venter på takkollaps

Brannvesenet trakk røykdykkerne ut av det brennende bygget søndag kveld i påvente av at deler av det massive betongtaket skulle rase.

Taket har foreløpig ikke gitt etter for brannen.

To brannlifter med åtte brannkonstabler jobbet natt til mandag på brannstedet.

Samtidig frykter bønder i området av avlinger skal gå tapt.

Sot og brente flak av plast er funnet flere mil unna brannstedet.

Nybygget industrihall i ferd med å kollapse – sprinkleranlegget stanset ikke storbrannen