Oslo på klamydiatoppen – passerte Troms og Finnmark

I 2017 ble det registrert 25.130 tilfeller av klamydia i Norge, og hovedstaden ledet an i antall registrerte tilfeller i forhold til folketallet.

 «Velkommen til Norge! Klamydia-landet!» Kioskkjeden 7-Eleven ønsker reisende velkommen til Oslo S med sine nye reklameplakater som inneholder Norgesreklame – og info om klamydiabeskyttelse.

368.953 nordmenn ble testet for klamydia i Norge i fjor. Av dem ble det diagnostisert 25.130 tilfeller av kjønnssykdommen, viser den årvisse klamydiastatistikken utarbeidet av Folkehelseinstituttet.

Den rapporterte forekomsten var høyest i Oslo, sett i forhold til folketallet. Tidligere dominerte Troms og Finnmark på toppen av statistikken.

Lenge hadde de to nordligste fylkene en diagnoserate som var inntil det dobbelte av landsgjennomsnittet, men rapporterte forekomster av klamydia i nord har gått ned siden 2008.

Klamydia smittes ved samleie. Flest unge under 25 år blir syke.

Seksualadferd

Forskjellene kan skyldes regionale ulikheter i seksualadferd, ulikt helsetjenestetilbud og utbredelse av klamydiatesting. Det opplyser Hilde Kløvstad, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, på organisasjonens nettsider.

Klamydia smittes ved samleie. ved kontakt mellom slimhinner på kjønnsorganer eller i endetarmen. Bakterien kan også overføres gjennom munnsex, men slik smitte spiller trolig liten rolle i smittespredningen, ifølge Folkehelseinstituttet.

En av fem personer som har samleie med en smittet person, vil statistisk sett få infeksjonen. Barn kan smittes ved fødselen.

Rammer flest unge – og kvinner

Infeksjonen er mest utbredt hos unge under 25 år, 66 prosent av tilfellene i 2017. Flest kvinner ble diagnostisert i fjor, 59 prosent. Ifølge Kløvstad øker sykdommen blant personer over 30 år.

Til enhver tid har omtrent 1 av 20 seksuelt aktive unge mennesker klamydia. Den kan føre til redusert fruktbarhet hos kvinner.

Bruk av kondom, sporing av smittebærere og antibiotikabehandling er viktig for å bekjempe sykdommen.