Den varslede ølkrisen kan være avverget – skip med CO₂ til Norge i dag

Torsdag anløper et skip fullastet med kullsyre Telemark. Leverandøren Praxair tror CO₂-krisen dermed er avverget i denne omgang.

Dette skipet har kapasitet til å frakte 1800 tonn  CO2. I formiddag la det til kai ved Herøya i Telemark.

– Vi regner med å kunne levere tilstrekkelige volumer i slutten av denne uken og gjennom helgen slik at ingen av våre industrikunder vil få langvarig produksjonsstopp. Vi tror derfor ikke at det er sannsynlig at det vil bli mangel på kullsyreholdige drikkevarer og andre næringsmidler i butikkene, sier administrerende direktør Sigurd Haukeli i Praxair Norge.

Skipslasten med CO2 la til kai ved leverandørens terminal i Porsgrunn i Telemark rundt klokka 9.30 torsdag. Derfra skal den flytende gassen ut i tankbiler, som skal kjøre landet rundt, opplyser markedskonsulent Stine Gallagher til NTB torsdag morgen.

Fraktskipet har en kapasitet på 1800 tonn. Det tilsvarer 90 trailerlass, ifølge Teknisk Ukeblad.

Rammer bryggerier og vannverk

Oppmerksomheten rundt CO₂-mangelen har i størst grad vært rettet mot konsekvensene den kan få for produksjon av øl og kullsyreholdige drikker, samt for rensing av drikkevann i Oslo. Haukeli understreker at produksjon som ivaretar menneskers liv, helse, dyrevelferd og sikkerhet vil ha førsteprioritet.

Men det er altså trolig nok kullsyre til alle. Den fryktede ølkrisen er trolig avverget inntil videre.

– Prioriteringen er nødvendig for å trygge at disse kundene har tilstrekkelige volumer til sikker drift. Deretter vil vi fra torsdag kveld, videre på fredag og gjennom helgen gjennomføre leveringer til blant annet matvareprodusenter, bryggerier og andre næringsvirksomheter, sier Haukeli.

 En skipslast med kullsyre er på vei til landet, og det er trolig nok til å avverge produksjonsstans av øl og brus.

Kan bli mangel igjen

Det er ventet jevnlige leveranser av CO₂ fra utlandet i påvente av at den norske produksjonen blir gjenopptatt, men også Storbritannia og flere andre land i Nord-Europa opplever mangel på CO₂ , og det blir nødvendig å «omfordele produktet så godt man kan», poengterer hun. Og aller viktigst er det å sikre liv, helse og dyrevelferd.

– Prioriteringen er nødvendig for å trygge at disse kundene har tilstrekkelige volumer til sikker drift. Deretter vil vi fra torsdag kveld, videre på fredag og gjennom helgen gjennomføre leveringer til blant annet matvareprodusenter, bryggerier og andre næringsvirksomheter, sier Haukeli.

Tankbilene skal gå landet rundt, ifølge markedskonsulent Gallagher, men hun vil ikke ut med hvem som kan vente seg leveranser først – utover de overordnede prioriteringene.

 CO2 er nødvendig for å rense drikkevann. Her fra Oset vannrenseanlegg i Oslo.

Aass-produksjon mandag

For Aass Bryggeri i Drammen, som onsdag måtte stenge ned sin ølproduksjon på grunn av CO2-mangel, vil produksjonen uansett ikke komme i gang igjen før over helgen. Og krisen er neppe over med det, ifølge administrerende direktør Christian Aass.

– Det er en skjerpet og vedvarende situasjon som gjør at vi sparer så mye vi kan på bruken, uten at det går ut over kvaliteten. Prisen er høyere fordi det kjøpes fra utlandet, og ikke produseres i Norge. I tillegg til det får vi nå mindre leveranser av gangen, men hyppigere leveringer. Det har også en kostnad som vi taper penger på, sier han til NRK.

Onsdag opplyste Sandefjord-bryggeriet Grans til NRK at det vurderer situasjonen time for time. Kristiansand-bryggeriet CB trapper ned produksjonen, mens E.C. Dahls i Trondheim har nok CO2 til over helgen.

Ringnes tror det løser seg

Ringnes er Norges desidert største leverandør av øl. Der er stemningen avslappet i sommervarmen.

– Vi fikk levert CO2 onsdag, og det er leveranser fra Europa i vente. Det ser ut som om dette vil løse seg, og jeg tror ikke kundene vil merke noe, sier kommunikasjonssjel Nicolay Bruusgaard i Ringnes torsdag morgen.

I tillegg til øl med eget navn er Ringnes leverandør av merkevarene Frydenlund, Arendalspils, Nordlandspils, E.C. Dahl, Tou, Tuborg og Carlsberg.