Skogbrannene blusser opp igjen – DSB vurderer bistand fra EU

Skogbrannene fortsetter i Sør-Norge, særlig i Telemark og Agder der en rekke branner har blusset opp igjen. DSB vurderer å be om bistand fra EUs vannbombefly.

Et helikopter slukker en av de mange skogbrannen som holder på i Setesdalen etter gårsdagens tordenvær. Her en fjelltopp som brenner nord for Sordal i Setesdalen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
To helikoptre slukker en av de mange skogbrannen som holder på i Setesdalen etter gårsdagens tordenvær. Her ser vi slukkearbeidet som pågår ved Bordalen.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Flere titalls skogbranner har brutt ut over hele Norge denne uken. Her er et skogbrannhelikopter i gang med slukking av skogbrann ved Setesdalen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Mannskaper fra Drangedal Røde Kors og Fyresdal Røde Kors deltok i slokkingen av to branner i Nissedal. Foto: Telemark Røde Kors Hjelpekorps / NTB scanpix
Seljord Røde Kors Hjelpekorps har gjennom natten bistått i slokkearbeidet i Kviteseid. Foto: Jan Aasan / Seljord Røde Kors / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Vi har sendt et forvarsel dit om at situasjonen er krevende, og at vi muligens vil trenge bistand på kort varsel. I denne sammenhengen er kort varsel 24 til 48 timer, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Aftenposten fredag.

Norge er med i en fellesordning i EU (ERCC) for vannbombefly som kan brukes til å slukke skogbranner.

Pedersen sier til NTB at de lørdag skal vurdere om de skal sende en anmodning om bistand. Kapasiteten er nærmest sprengt i redningstjenesten.

– I dag har vi hatt all kapasitet i innsats samtidig, og det har vært behov for mer. Det har gjort at vi har måttet være strengere i prioriteringen, sier Pedersen.

DSB har økt beredskapen med brannhelikoptre til 16, og ifølge Pedersen skal det settes inn flere helikoptre lørdag.

Flere av brannene har oppstått på steder det er vanskelig å komme seg til, som har bidratt til å gjøre slukkearbeidet vanskelig.

– Det har vært veldig mange parallelle utfordringer. Det har vært mye lyn og torden, som har gjort situasjonen ekstremt vanskelig i disse to døgnene. Og det er fortsatt meldt lyn og torden i morgen, sier hun.

Pedersen kaller situasjonen ekstrem, og berømmer redningsarbeidere, siviltjenesten og frivillige for innsatsen deres.

Branner blusser opp igjen

Ved 110-sentralen i Agder var folk kalt tilbake fra ferie for å håndtere den store mengden telefoner, ifølge Agderposten. Brannmannskaper i fylket slet fredag kveld med å få slukket nye branner, samtidig som gamle branner blusset opp igjen.

– Det går ikke så veldig greit. Det er så tørt at vi har fryktelige problemer med å slukke brannene, sier vakthavende brannsjef Egil Kvitne i Setesdal fredag kveld.

Da jobbet om lag 50 mannskaper og seks helikoptre med å slukke ni branner i kommunen.

Ifølge Fædrelandsvennen brant det ved 17.30-tiden fredag kveld hele 29 steder i blant annet en rekke Agder-kommuner. Siden torsdag har Agder hatt over hundre skogbranner grunnet lynnedslag og tørt terreng.

Også i Telemark blusset en skogbrann opp igjen, i Siljan. Brannen startet torsdag, men blusset så opp igjen fredag, ifølge Varden.

Fredag ettermiddag jobbet brannmannskaper i Telemark med slokking av om lag 25 branner, skriver NRK. Mest prekært var det i Drangedal, hvor det ved 21.30-tiden fredag kveld var mellom fem til ti branner spredt over hele kommunen, ifølge Varden.

Mer tordenvær i vente

Det ble registrert hele 11.000 lynnedslag torsdag, opplyser Meteorologisk institutt – og dette var skyld i mange av brannene.

– Det blir mer tordenvær i ettermiddag og kveld. I helgen er det mest sannsynlig kun områdene nord på Østlandet og sør i Trøndelag som er utsatt, skriver meteorologene på Twitter fredag.

Selv om det kom noe nedbør torsdag, er skogbrannfaren på høyeste nivå mange steder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og i Agder-fylkene. Faren er også stor i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, ifølge Yrs oversikt.

Ifølge NRK er det fra fredag ikke engang lov å røyke i skog og mark i Telemark.

Over 100 skogbranner

Om vannbombefly blir aktuelt, vil det i så fall være første gang at det brukes i Norge. Et slikt forvarsel ble også sendt da det var store branner i Lærdal, på Frøya og i Flatanger vinteren 2014, men det ble ikke sendt en anmodning om bistand den gang.

De siste dagene har over 100 skogbranner herjet i Sør-Norge, og brannvesenet flere steder har meldt om så stor pågang at det har blitt ventetid på nødnummeret.

– En slik situasjon er det ingen med lang hukommelse og lang erfaring som kan huske at vi har hatt. Det er en helt ekstrem situasjon at vi har så tørre forhold kombinert med lyn og torden, sier avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB til Aftenposten.

Publisert: