Heimevernet kalt inn for avlaste slitne brannmannskaper

Det brenner fremdeles godt flere steder i Sør-Norge. Mandag settes Heimevernet inn i Bykle i Aust-Agder for å avlaste slitne brannmannskaper.

SETESDALEN: Et helikopter slukker en av de mange skogbrannene som herjet i Setesdalen.
Det er svært tørt i hele Øst – Norge. Flere steder er det meldt om skogbrann. Bildet er fra Skammefjellet i Valle i Setesdal sist torsdag. Foto: Rolf Andre Grimsby / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Lørdag herjet over 20 skogbranner i Telemark og rundt 18 i Agder. Søndag var situasjonen betraktelig bedre, men Sivilforsvaret måtte likevel bistå brannvesenet flere steder, og totalt sju helikoptre var ute på innsats på branner i Bykle i Aust-Agder, Halden i Østfold og Aurskog-Høland i Akershus. I tillegg var det skogbranner i Telemark, Vest-Agder og Oppland.

– I dag er situasjonen vesentlig bedre enn i går, og det er på grunn av den formidable innsatsen som er lagt ned med å slokke disse brannene. Unntaket er i Bykle, hvor det fortsatt er store utfordringer, og vi har fem helikoptre i aksjon, sa avdelingsleder Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NTB søndag.

Pedersen opplyste også at brannmannskaper heller ikke har full kontroll på brannen i Drangedal i Telemark, hvor ett brannhelikopter bistår.

Gode naboer og Heimevernet

Pedersen fortalte at det har blitt lagt ned en betydelig innsats fra brannmannskaper og Sivilforsvaret siden onsdag.

– Vi har mange slitne mannskaper i dag. Brannsjefene tar selvfølgelig de nødvendige HMS-hensyn, og vi har fått god hjelp av Sivilforsvaret. I tillegg har brannsjefene vært flinke til å be om nabohjelp. Brannmannskap fra omkringliggende kommuner har bidratt, fortalte hun.

Mandag morgen skal 40 soldater fra Heimevernet møte i Bykle for å avlaste mannskapene som har vært i sving gjennom helgen i Setesdal.

– Vi har kalt inn Heimevernet fordi det rett og slett er store områder som brenner, og det er enormt mye å gjøre. Sivilforsvaret har vært der i flere dager med oss, så dette er også for at de skal få litt avlastning, sier vaktleder Kjell Christian Knarvik ved Agder 110-sentral til NTB søndag kveld.

– Mannskapene har kontroll på brannene i Setesdal, men de er fortsatt aktive, sier Knarvik, som opplyser at det kan ta lang tid å slukke brannene.

Håper å ta unna «det verste» søndag

I løpet av de siste dagene, og det siste døgnet, er et stort antall branner nå slått ned, etter at det de siste dagene har tatt fyr i tørkerammet skog. DSB sendte fredag et forvarsel til EU om at det kan bli aktuelt å be om bistand fra EUs vannbombefly for å hjelpe til med slokkingen av skogbrannene. Norge er med i en fellesordning i EU (ERCC) for vannbombefly som kan brukes til å slukke skogbranner.

Når Norge har sendt et forvarsel om at det kan bli behov for hjelp på kort varsel, betyr det at et fly vil kunne være på plass innen 24 til 48 timer. Flyene Norge kan få bistand fra, holder til i Frankrike, Italia og Spania.

DSB vurderer situasjonen fortløpende, ifølge avdelingsleder Pedersen.

Oppfordring til publikum

– Ifølge meldingene jeg har fått i løpet av dagen, er det et håp om at vi kan ta unna det verste i dag, sa Pedersen søndag.

Med det menes det at brannene enten var under kontroll eller hadde gått inn i en fase hvor mannskapene etterslukker. Pedersen kom også med en oppfordring til publikum:

– Vi vil be folk melde ifra så fort de oppdager branntilløp i skog og mark. Det er betydelig større sjanse for å få slokket raskt dersom man er tidlig på stedet.

Publisert: