Politiet: Siktet 17-åring i Vadsø gikk på samme skole som drapsofferet

VADSØ/OSLO (Aftenposten) Den siktede 17 år gamle gutten i Vadsø var elev på samme skole som drapsofferet, Håvard Pedersen (18). Politiet har video fra overvåkingskameraer på åstedet, men ønsker ikke å si noe detaljert om hendelsesforløpet.

Håvard Pedersen (18) ble drept inne i Coop-forretningen i Vadsø. Tirsdag lå det et stort antall blomster utenfor forretningen.

17-åringen og Pedersen gikk på samme skole hele siste skoleår, men på ulike trinn. Pedersen gikk på avgangstrinnet og var russ i år, bekrefter politiet.

– De var begge elever på Vadsø videregående skole. Vi vet ikke om de hadde noen relasjon, sier etterforskningsleder Steffen Andreassen i Finnmark politidistrikt til Aftenposten.

17-åringen nekter straffskyld. Han forklarte seg mandag i fire timer for politiet.

– Vi jobber også med trafikkdata fra både siktede og fornærmedes mobil, for å se om vi kan finne en relasjon mellom dem, sier Andreassen.

Samarbeidsvillig

Ifølge en pressemelding fra politiet tirsdag ettermiddag var 17-åringen samarbeidsvillig i det lange avhøret mandag, men «knytter ikke seg selv til det straffbare forholdet».

Politiets etterforskning fortsetter utover uken.

– Den mest sentrale delen av etterforskningen videre blir å finne et motiv, sier Andreassen til Aftenposten.

Håvard Pedersen (18), som ble drept i Vadsø lørdag 14. juli 2018. Familien har, via sin bistandsadvokat, sendt ut tre bilder av Håvard som de ønsker skal bli brukt i forbindelse med omtale av saken.

17-åringen ble mandag kveld varetektsfengslet av Indre Finnmark tingrett. Han godtok fengsling og politiets begjæring ble derfor avgjort ved en kontorforretning i stedet for et rettsmøte.

– Han fulgte mitt råd og godtok varetektsfengsling, ettersom man som regel blir fengslet ved slike anklager, sier 17-åringens forsvarer, advokat Vidar Zahl Arntzen, til NTB.

17-åringen er underlagt brev- og besøksforbud samt medieforbud i fengslingsperioden. Gutten godtok fengsling i fire uker, men siden han er under 18 år kan ikke fengslingsperioden være lenger enn to uker.

Flere vitner

Politiets etterforskere har avhørt flere vitner som enten var til stede i butikken da drapet på Håvard Pedersen (18) fant sted eller var i kontakt med siktede før eller etter den tragiske hendelsen.

– Vi går nå systematisk gjennom både de taktiske og tekniske sporene som har fremkommet så langt i etterforskningen, sier Andreassen.

De neste dagene vil etterforskerne konsentrere seg om avhør av vitner og gjennomgang av beslagene, blant annet digitale lagringsmedier.

– Det vil bli oppnevnt en sakkyndig som skal gjøre en vurdering av siktedes psykiske helsetilstand. Det vil bli gjort en gang i løpet av de to varetektsukene, sier etterforskningslederen til Aftenposten.

Politiet har fortsatt ikke funnet drapsvåpenet.

Etterforskningsleder Steffen Andrassen i Finnmark politidistrikt.

Midlertidig opphold til desember

Den drapssiktede 17-åringen kom til Norge som mindreårig asylsøker i 2015 og har midlertidig opphold frem til 16. desember, ifølge fengslingskjennelsen fra Indre Finnmark tingrett.

Det er ikke kjent om norske myndigheter har vedtatt å sende ham ut av landet.

– Så langt jeg vet, har han ikke noe utsendelsesvedtak hengende over seg. Han er preget av å ha en veldig alvorlig siktelse mot seg, men utover det synes jeg han fremstår å ha det greit, sier advokat Arntzen.

Familien ønsker ikke spekulasjon

Familien til Håvard Pedersen er i sorg, men synes det er viktig å ikke fokusere på at 17-åringen ikke er norsk. Drapssaken er blitt diskutert mye på sosiale medier.

– Familien ønsker ikke på noen måte å spekulere på motivet. De vil at politiet skal gjøre sin jobb og på den måten finne svaret på det, sier familiens bistandsadvokat Edel Hennie Olsen til NTB.

– Det har over tid vært ganske mange fra Afghanistan i Vadsø, og det er det fortsatt. Familien ønsker ikke at de på noen måte skal få problemer på grunn av det som har skjedd, sier Olsen.