Syv år og tre måneders fengsel for terrordømt mann fra Verdal

En mann er i Borgarting lagmannsrett dømt for inngåelse av terrorforbund og deltagelse i terrororganisasjonen IS.

Mannen har ifølge en pressemelding fra Borgarting lagmannsrett vært tiltalt for inngåelse av terrorforbund med personer i IS og deltagelse i terrororganisasjonen IS i Syria.

Han ble funnet skyldig i tingretten, og dømt til syv år og seks måneder i fengsel. Da han anket saken, gikk den til lagmannsretten hvor han igjen er blitt funnet skyldig. Denne gangen til syv år og tre måneders fengsel.

Skuffet over dommen

Mannens advokat, Elisabeth Myhre, opplyser overfor Aftenposten at mannen var dypt uenig i dommen.

– Han var veldig skuffet over lagrettens kjennelse før sommeren, og er dypt uenig i ansvaret som jurysvaret ga ham, sier Myhre på telefon til Aftenposten.

Hun legger til.

– Dommen i dag viser imidlertid at aktoratets anklage på ingen måte fullt ut er lagt til grunn av lagmannsretten, sier hun og viser til at lengden på deltagelsen i en terrororganisasjon er satt vesentlig kortere enn anklagen. I tillegg legger dommen til grunn langt mindre alvorlige handlinger enn anklagen som ble rettet mot han.

Straffen er tre måneder kortere enn det tingretten kom til og betydelig lavere enn de ni årene aktor la ned påstand om.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld, og er følgelig skuffet over dommen, opplyser Myhre.

En av tre trøndere som reist til Syria

Mannen ble dømt til syv og et halvt års fengsel i tingretten i november i fjor. Aktor, statsadvokat Kim Sundet, la ned påstand om ni års fengsel.

Aktor i ankesaken, statsadvokat Frederik Gunnar Ranke, sa til NTB i juni at han regnet med at de ville påstå det samme.

– Vi anket ikke dommen, men tok forbehold om at vi kunne nedlegge samme påstand som i tingretten. Årsaken er blant annet at tiltalte er den av dem som har vært tiltalt i disse sakene, som har vært der nede lengst, sa Ranke.

Ifølge statsadvokaten var 34-åringen i IS-kontrollert område i halvannet år og ble domfelt for en deltagerperiode på cirka ett år i IS.

Mannen er én av tre trøndere som reiste til Syria. De to første som dro, var et par, en kvinne fra Verdal og en mann fra Levanger. Begge var i 20-årene og hadde konvertert til islam.

34-åringen var en bekjent av paret og dro noe senere. Mannen fra Levanger skal ha blitt drept i Syria. Kvinnens skjebne er ikke kjent.