Brann i bilferje i Lysefjorden

Det er startet evakuering av 54 personer etter at det brøt ut brann på bilfergen Eid i Lysefjorden i Rogaland.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Sør-vest politidistrikt fikk klokken 20.05 melding om at det brant på Fjord1-fergen Eid i Lysefjorden, ikke langt fra den kjente turistattraksjonen Preikestolen. Det ble sendt ut mayday-melding da det oppstod varmgang i motoren.

54 personer var om bord og ble evakuert over i livbåter og andre båter som kom til stedet.

To personer måtte til legevakt etter redningsaksjonen.

- Det begynte å bli litt dramatikk da det kom en eksplosjon eller noe lignende. Først var det stille og rolig røyk, men så skjedde det noe som førte til masse røyk. Da ble de på hugget, de som jobber her, sier passasjer Arve Andresen til Stavanger Aftenblad.

 BRANN: Turistfergen «Eid» har fått varmgang i motorene og har sendt ut varsel om «mayday».

Halvparten av passasjerene ble evakuert til Oanes, resten til Lauvvik. Siden passasjerene hadde biler om bord i fergen måtte mange av dem overnatte.

Fergen MF «Eid» hadde bare kort tid i forkant vært flere dager ute av drift på grunn av tekniske problemer denne sommeren.

– Vi har hatt noen episoder der den er tatt ut for korte perioder ut i forbindelse med dårlig vær. Og så har den hatt problemer med roret og styremaskinen, men ingenting av dette er relatert til det som skjedde nå fredag kveld, med varmgang i hovedmotoren, sier Per Svanes til Stavanger Aftenblad

Han er lokal agent for The Fjords, som drifter MF «Eid» som turistferje på Lysefjorden denne sommeren.

Svanes sier han ikke hadde fått noen indikasjoner på at fergen ikke var i god nok stand.

– Fergen er sertifisert og tilhører Fjord1, mens The Fjords drifter ruta. Vi hadde den også her i fjor, og da gikk den uten driftsavbrudd, forklarer The Fjords-agenten.

  BRANN: Turistfergen «Eid» har fått varmgang i motorene og har sendt ut varsel om «mayday».

Hovedredningssentralen meldte litt før klokken 22.30 at bilfergen var blitt slept til Forsand for videre branninnsats ved kai. Brannen skal ha avtatt og det ble meldt om mindre røyk.

Hva som var årsaken til brannen er foreløpig ikke kjent.

– Jeg har fått svært lite informasjon siden de involverte har konsentrert seg om å ta hånd om situasjonen. Nå venter jeg på tilbakemelding på hva som skjer videre med tanke på både MF «Eid» og mulig reserveferge, sier Svanes til Stavanger Aftenbladet sent fredag kveld.

Aftenbladet skriver også at MF «Eid» ble bygget i 1978 for Fylkesbaatane i Sogn og Fjordane (senere Fjord1 Fylkesbaatane). Fergen går i rutefart på strekningen Askvoll–Fure–Værlandet. Tidligere har fergen gått i ruter innerst i Sognefjorden og på Stårheim–Isane over Nordfjorden.

Publisert: