Fem personer hentet ned fra Besseggen – savnet person funnet i god behold

En kvinne i 50-årene var savnet etter at hun ikke kom seg over Besseggen i Oppland torsdag. Hun er funnet i god behold.

Den savnede kvinnen ble funnet i god behold av luftambulansen. Hun ble funnet på sørsiden av Bessvatnet, et stykke fra planlagt rute, ifølge politiet.

Politiet i Innlandet meldte om aksjonene på Twitter i 22-tiden torsdag.

Mens turfølget ble hentet ned i en aksjon med båt, var kvinnen fremdeles ikke lokalisert. Hun var sammen med et turfølge på seks-syv personer, men kom bort fra de andre og ble sist sett i 16-tiden torsdag.

Hentet i mørket

Turfølget som ble hentet natt til fredag, fikk politiet kontakt med på telefon. De befant seg i området Bandet/Bessvatnet. Noen timer etter at de fikk kontakt, var det klart at turfølget, en gruppe med tre nordmenn og to amerikanere, måtte hentes ut med båt, men det tok tid å få båten opp i fjellheimen.

– Det begynte å røyne litt på, de er veldig kalde og var ikke utstyrt for å dra på denne turen, i alle fall ikke på denne tiden av året og på denne tiden av døgnet i regn og mørke, sier operasjonsleder Løvseth.

Klokken 3 var to av dem hentet i den lille båten og inne i en hytte på andre siden av vannet. Det tok ytterligere to timer til før båten fikk hentet de tre siste og brakt dem over.

Klokken 5.30 meldte politiet at hele gruppen var fraktet med båt over Bessvatnet og tatt til hytta i området.

Mange turister

Besseggen i Vågå er en populær fjellrygg å bestige, med økende turisttrafikk de siste årene. Her har reiselivsnæringen tidvis ansatt en egen «vaktmester» som patruljerer fjellet i høysesongen. Denne patruljen skal ikke ha vært ute torsdag.

Den økte popularitet for den norske fjellheimen har også medført at større mengder av mindre fjellvante folk kommer til Norge og utløser flere redningsoppdrag.