Beinhard valgkamp om plass i Sikkerhetsrådet:

Da Irland hyret inn U2 for å sjarmere FN, svarte Norge med en praktikant-DJ

- Det ble århundrets suksess, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

VALGKAMP: Irland hyret inn det irske bandet U2, bestående av Bono, The Edge, Adam Clayton og Larry Mullen for å opptre i Madison Square Garden. Foto: NTB Scanpix
VALGKAMP: Irland hyret inn det irske bandet U2, bestående av Bono, The Edge, Adam Clayton og Larry Mullen for å opptre i Madison Square Garden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er kommet til New York for å delta på den årlige FN-toppuka. Det er verdens kanskje viktigste møteplass for verdensledere og diplomater. For de norske toppolitikerne er en av de viktigste oppgavene i år å drive valgkamp for at Norge igjen får en plass i Sikkerhetsrådet.

- Det er mye av grunnen til at vi har mange bilaterale møter, kanskje særlig med de landene vi ikke treffer så ofte i EU- og Nato-sammenheng. Det gjennomsyrer alt vi gjør her, sier Søreide når hun treffer Dagbladet og annen norsk presse.

Verdens lengste valgkamp

De driver dermed det som trolig er verdens lengste valgkamp. Allerede for ti år siden ble det klart at Norge ønsker et av de ledige setene i perioden 2021-22. Da vil det være 20 år siden vi sist hadde en plass i det sentrale FN-organet. Sammen med Irland og Canada, konkurrerer Norge om to plasser.

- Vi har to veldig gode konkurrenter om de to plassene. Om det er Canada eller Irland, som er den sterkeste konkurrenten, kan jeg ikke si. Men vi er i den situasjonen at mange mener dette er den tøffeste konkurransen som har vært på så lenge man kan huske. Vi er tre land som ikke har en veldig forskjellig profil, sier Søreide.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.