Gry Ulverud vraket i UNESCO

Toppjobb glapp. Norge kutter støtte til UNESCO

Ordkrig mellom Norge og UNESCO etter at en toppjobb i FN-organisasjonen glapp for norsk kandidat.

VRAKET NORSK KANDIDAT: UNESCOs generalsekretær Audrey Azoulay vraket norske Gry Ulverud til toppjobb i FN-organisasjonen. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/NTB Scanpix
VRAKET NORSK KANDIDAT: UNESCOs generalsekretær Audrey Azoulay vraket norske Gry Ulverud til toppjobb i FN-organisasjonen. Foto: REUTERS/Philippe Wojazer/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den norske kandidaten Gry Ulverud ble overraskende vraket i kampen om en FN-toppjobb i Paris. I stedet valgte UNESCOs franske generalsekretær Audrey Azoulay å utnevne italienske Stefania Giannini til assisterende generaldirektør for utdanning.

UD markerte sin misnøye ved å kutte støtte til FN-organisasjonen med 20 millioner kroner, skriver Aftenposten.

Utviklingsminister Nikolai Astrup (H) bekrefter at Norge har kuttet årets støtte til UNESCO fra 80 til 60 millioner kroner.

– Internasjonale organisasjoner kan ikke ta Norges støtte for gitt. Vår støtte må være basert på at vi er fornøyde med organisasjonene på alle måter, at de leverer i henhold til de målene de har satt seg, at de er effektive og at de har gode og åpne rutiner og prosesser. Når vi opplever at de ikke har det, må det være legitimt for Norge å reagere, sier han.

Han viser også til at det ikke bare var Norge som protesterte, men at de nordiske landene kom med en samlet kritikk.

– Vår reaksjon handler ikke om at den nordiske kandidaten ikke ble valgt, men om at vi opplevde selve prosessen som lukket og uryddig. Derfor var det grunn til å reagere, legger Astrup til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.