Hareide fikk støtte i både Buskerud, Hedmark og Finnmark

NORESUND/OSLO: (Aftenposten): Med 34 mot 23 stemmer gikk det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Buskerud inn for at KrF skal danne regjering med Ap og Sp. Samme vedtak ble fattet i Hedmark og Finnmark.

Nestleder Kjell Ingolf Ropstad og leder Knut Arild Hareide innledet begge på det ekstraordinære møtet i Buskerud KrF.

Knut Arild Hareide fikk overraskende stor støtte for sitt syn i Buskerud. Både han og mange andre spådde et blått flertall. Men det ble rødt.

Bortimot seksti prosent av delegatene på fylkesårsmøtet stemte for at KrF bør søke å danne regjering med Ap og Sp.

Etter litt frem og tilbake hvordan avstemningen skulle avspeiles i den delegasjonen fylkespartiet sender til landsmøtet, endte det med at Buskerud sender fire delegater som støtter Hareides syn og to som støtter ønsket om å samarbeide med Høyre, Frp og Venstre.

Rent bord i Finnmark

I Finnmark sa et enstemmig fylkesårsmøte ja til Ap og Sp-samarbeid og sender fire røde delegater til landsmøtet.

Hedmark sender fire røde og to blå delegater.

Det betyr at partileder Hareide henter seg inn etter det store nederlaget i KrFs største fylkesparti, Rogaland, på lørdag. Nå har den røde siden 36 delegater mot 39 for den blå siden og 9 ønsker at partiet skal fortsette i opposisjon, viser Bergens Tidendes oversikt over landsmøte delegater. (Se nederst i denne artikkelen.) VGs oversikt viser at Hareide har 49 som tøtter ham og at 69 vil ha samarbeid til høyre.

Stort sprik i debatten

En rekke svært engasjerte talere røpet stor splittelse i synet på hvem KrF burde samarbeide med på møtet i Buskerud KrF. Noen takket partileder Knut Arild Hareide for «endelig» å ha tatt til orde for samarbeid til venstre, andre var sjokkert over hans plutselige Ap-frieri.

– Kjell Ingolf Ropstad har gitt oss en god grunn til å bli der vi er, sa Svein Oddvar Pedersen fra Nedre Eiker. Han trakk frem to viktige årsaker til at han, som har vært pastor i pinsebevegelsen i 25 år, ønsket samarbeid til høyre. Den ene var motstanden mot ny ekteskapslov. Den andre var synet på Israel.

– Det er ikke bare et land i verden. Det er et land vi som kristenfolk må løfte frem, sa han.

Ønske om rød-regjering i Hallingdal

Ola Bjørnebråten fra Gol tok til orde for å gå i motsatt retning. Han trakk frem landbrukspolitikken og distriktspolitikken da han argumenterte for sitt syn. Han mente det ikke ville vært mange gårder igjen i Hallingdal om Høyre og Frp hadde fått gjennom sin politikk uendret.

Han trakk også frem at Regjeringen har gitt store skattelettelser til de rikeste, samtidig som barnefattigdommen har økt.

 Knut Arild Hareide hilser på Reidun Brusletten, landets første bistandsminister, nå lokallagsleder i Nes KrF. Hun oppfordret årsmøtet om å gå mot venstre.

Tidligere bistandsminister i Kåre Willochs regjering på 1980-tallet, Reidun Brusletten, takket Bjørneflåten for kort og poengtert tale og tok også til orde for å bytte kurs.

– Vår konklusjon er at vi kan ikke fortsette med Erna Solberg i regjering sammen med Frp, sa hun og påpekte at det samarbeidet dreide seg om å «dempe skadene».

– Er det det vi skal drive med, spurte hun.

Blåere toner fra Drammen

– Grunnfjellet i KrF har alltid vært borgerlig eller ikke-sosialistisk, sa Kari Spæren fra Drammen, som på møtet representerte KrF-Kvinner.

Hun ga tydelig beskjed om at hun enten ønsket at partiet skulle gå inn i en ikke-sosialistisk regjering eller fortsette som støtteparti til den borgerlige regjeringen.

Også fylkesleder Hege Irene Fossum ønsket samarbeid til høyre. Hun advarte mot Aps syn på alt fra KRLE-faget til skolegudstjenester og kristne skoler.

– Aps likhetstankegang er en hemsko for samfunnsutviklingen, sa hun.

Ragnhild Moslet Egeberg fra Lier ønsket samarbeid med Ap og Sp. Hun skrøt av Knut Arild Hareides september-tale og fortalte at lokallaget hadde fått en medlemsvekst på tolv prosent «med ny glød og ny giv» etter den.

– Vi har hatt et godt verdifellesskap med Høyre, men kan like gjerne hente støtte på motsatt side, sa hun og fortalte at hun tidligere har vurdert å melde seg ut av KrF på grunn av frustrasjon over tingenes tilstand.

Fikk støtte i Hedmark og Finnmark

I tillegg til Buskerud hadde Hedmark og Finnmark fylkesårsmøter mandag.

– I tråd med avstemmingen om samarbeidsalternativer, støtter alle delegatene alternativet om å søke regjeringssamarbeid med SP og Ap, skriver Finnmark KrF i en pressemelding.

Alle de 14 delegatene stemte for å samarbeide med venstresiden

KrF i Hedmark sender seks delegater til landsmøtet. To støtter at KrF skal gå inn i Solberg-regjeringen og fire støtter at KrF kan gå inn i en regjering leder av Jonas Gahr Støre.

Dette gjenspeilet også stemningen på årsmøtet: 23 personer stemte for regjeringssamarbeid med Ap og Sp, 14 for samarbeid mot Høyre og FrP, og tre stemte blankt.