Hareide etter Nordland-støtten: Et klart signal om en annen retning for landet

Nordland KrF sender fire røde, én blå og én for opposisjon som delegater til KrFs ekstraordinære landsmøte. Det betyr solid støtte til Hareide.

Partileder Knut Arild Hareide fikk søndag solid støtte fra Nordland KrF. Fylkespartiet sender fire delegater som støtter Hareides linje.

– Jeg er glad for at de også i Nordland valgte å sende en delegasjon som representerer alle syn, sier KrF-lederen i en kommentar til NTB.
Hareide fikk med seg fire delegater fra Nordland søndag og avsluttet dermed en helg hvor han har sikret seg en rekke nye delegater til fredagens ekstraordinære landsmøte.

– Flertallet i Nordland KrF ga et klart signal om et ønske om en annen retning for landet og et samarbeid med tyngdepunktet i sentrum, sier Hareide.

– Jeg er glad for at så mange av delegatene ønsket en bedre distriktspolitikk og en kamp mot de økte forskjellene. Det er viktig for oss som ønsker et sterkt KrF for hele landet, understreker han.

Rødt flertall

Blant 47 stemmeberettigede fikk Hareides røde alternativ 29 stemmer, det blå alternativet fikk totalt 12 stemmer, mens alternativet om å forbli i opposisjon fikk seks stemmer.
Det ene av de «gule» delegatene, Anne Nordkil, vil stemme for samarbeid med de nåværende regjeringspartiene, hvis forslaget om å bli værende i opposisjon, faller.

– Partiet frykter splittelse

Aftenpostens politiske redaktør Trine Eilertsen mener Hareide bør være fornøyd etter helgens fylkesvalg.

– Han må si seg fornøyd med denne helgen, selv om ingenting er avgjort. Det må likevel være et skår i gleden at så mye debatt-tid har gått med til å diskutere prosess. Det skyldes jo et elendig forarbeid fra partiledelsen og Hareide. Neste debatt blir avgjørelsen om å ha skriftlig avstemning under landsmøtet. Det pleier ikke være førstevalget i partiet og kan leses som nok et forsøk på å påvirke utfallet.

Eilertsen tror frykten for splittelse nå er merkbar i partiet.

– Mange er like spent på graden av splittelse som selve utfallet. Avgjøres retningsvalget med svært knapp margin, som det ligger an til nå, blir det vanskeligere å samle partiet etterpå, tror hun.

– Vi har stått i spagaten i fem år

KrF-nestleder Olaug Bollestad holdt innledning til inntekt for den blå siden i partiet, men minnet om at det må tas et valg:

– Vi har stått i spagaten i fem år. Det gir så mye melkesyre at man hverken går opp eller ned. Vi i partiledelsen mener derfor det bør tas et valg, sa hun fra talerstolen.

Fordel blå, mener valganalytiker

Det var ventet at det ville bli Hareide-seier.

Valganalytiker Svein Thore Marthinsen spådde to blå og fire røde delegater herfra etter at 163 av 190 landsmøtedelegater nå er klare.

– 4–2 røde i Nordland. I tråd med forventningene. Hareide hadde trengt 5-1, så i praksis fordel blå.

To alternativer – og en tredje vei

De siste dagene har en «tredje vei» fått vind i seilene. Den er lansert av parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan og går ut på at partiet fortsetter i opposisjon.

Grøvan gjestet søndag det ekstraordinære fylkesårsmøtet i Nordland, som skal ta stilling til samarbeidsspørsmålet.

– En regjeringsløsning med Ap og SV som parlamentarisk grunnlag, trekker landet mot venstre, sa Grøvan, ifølge NTB.

– Det er ikke riktig når det hevdes at samarbeid på venstresiden styrker sentrum. SV vil få betydelig makt og innflytelse, akkurat som KrF har det i dag, la han til.

Partileder Knut Arild Hareide har flere ganger understreket at et samarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil trekke norsk politikk mot sentrum, fordi ingen av ytterfløyene blir representert i regjeringen.

 KrFs parlamentariske nestleder Hans Fredrik Grøvan argumenterer for en tredje vei, der KrF ikke går inn i Solberg-regjeringen eller en ny Støre-regjering, men forblir i opposisjon.

Men Grøvan advarte for fylkesårsmøtet mot å opptre som om SV ikke finnes.

– Det er sterkt underkommunisert hvor stor SVs innflytelse blir hvis KrF velger venstresiden, mener stortingsrepresentanten.

Han fremholder at KrF ved å kaste dagens regjering, med Venstre, Høyre og Frp, blir nødt til å forhandle og forholde seg til et parti som kjemper for et sosialistisk samfunn og en ny måte å organisere samfunnet på.

– I en slik samfunnsordning er det trange kår for de kristne verdiene, mener Grøvan

Neste dager avgjør

Nordland KrF er eneste fylkesårsmøte søndag.

Det er dermed en betraktelig roligere dag enn gårsdagen, kalt «superlørdag».

Da endte delegatfordelingen seg slik, dersom landsmøtet først har stemt ja til å gå inn i regjering:

  • Hordaland: Rødt 5, blått 9.
  • Trøndelag: Rødt 11, blått 2
  • Sogn og Fjordane: Rødt 4, blått 3
  • Møre og Romsdal: Rødt 5, blått 6 og 1 blank stemme
  • Troms: Rødt 3, blått 3

De to neste dagene blir avgjørende. Mandag 29. oktober skal Akershus (ni delegater), Oslo (syv) og Vestfold (syv) avholde møter.

Tirsdag 30. oktober skal KrF-ere i Østfold velge sine åtte delegater.

Les mer om gårsdagen og veien fremover: På få dager har KrF blitt litt mindre blått enn før