Nekter å gi etter for presset

Rogaland KrF nekter å gi etter for presset om å «ta en for laget» og la fire delegater stemme rødt. – Et dårlig forslag og en utidig innblanding i en demokratisk prosess, sier landsmøtedelegat Trond Arne Pedersen.

ENSLIG SVALE: Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal er den eneste av 16 delegater fra Rogaland som støtter Hareide.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Rogalendingenes beslutning om å gjøre nesten rent bord og sende kun én av 16 delegater som støtter Hareide, har skapt sterke reaksjoner på partiets venstreside. Søndag skrev Stavanger Aftenblad om en henvendelse fra fylkeslederen i Hedmark, Oluf Maurud, til sin fylkeslederkollega i Rogaland, Oddny Helen Turøy. Her oppfordres det om å la inntil fire delegater «ta en for laget» og stemme rødt på det ekstraordinære landsmøtet førstkommende fredag.

«Hei Oddny. Det er krevende dager for oss alle nå. (...) Er det aktuelt for dere å stemme i tråd med det som var avstemningen på deres årsmøte slik at også mindretallet blir bedre representert?»

Slik innledet Maurud et brev han sendte til fylkesleder Oddny Helen Turøy i Rogaland KrF rett før helgen.

– Presset er kjempestort. Og det er større mot noen enn andre. De går veldig hardt mot fylkeslederen, sier Per Kåre Foss, en av femten «blå» landsmøtedelegater fra Rogaland.

Han har imidlertid ingen planer om å følge rådet.

– Jeg står på det jeg alltid har ment, og er valgt for å mene på landsmøtet, sier Foss.

PRESSET Per Kåre Foss kjenner på presset etter at de som eneste fylkeslag gjorde nesten rent bord på fylkesårsmøte.
BORGERLIG LEDELSE: BTs kartlegging viser at den borgerlige siden i KrF leder 84–78. Mye tyder dermed på at Hareides side må trylle frem flere «røde» mandater hvis de skal vinne førstkommende fredag.

Tre fylkesmøter mandag

I kveld arrangeres det fylkesårsmøter i Akershus, Oslo og Vestfold, før det hele avsluttes i Østfold på tirsdag. På BTs delegatoversikt er akkurat stillingen nå 73–70 til Hareide. Det er imidlertid før de 19 delegatene som har stemt på fortsatt opposisjon – linjen til KrFs parlamentariske nestleder, Hans Fredrik Grøvan – er fordelt på de to sidene.

BTs kartlegging viser at 14 av disse har borgerlig side som sitt sekundære valg, mens fem støtter Hareides sentrum-venstre-samarbeid. Det betyr at den borgerlige siden i realiteten leder 84–78.

Mye tyder dermed på at Hareides side må trylle frem flere «røde» mandater hvis de skal vinne førstkommende fredag. Det er derfor knyttet stor spenning til om Akershus i kveld vil velge å «ta en Rogaland», det vil si «gjøre rent bord» og sende ni «røde» delegater til landsmøtet. Problemet med en slik strategi er imidlertid at det kan straffe seg når Østfold samles tirsdag.

KrF-kjennere BT har snakket, med regner Østfold, i motsetning til Akershus, for å være et blått fylke, mens det i Oslo og Vestfold trolig er jevnt mellom de to sidene.

Les også

Nå er fylkesledere blitt i tvil. Flere åpner for å utsette retningsvalget.

Tullete og useriøst

Et annet moment som kan gi seier, er om Rogaland velger å la «inntil fire delegater stemme mot sin egen overbevisning». Dette avvises imidlertid av de valgte delegatene fra Rogaland. BT har spurt samtlige 16 delegater om dette er en aktuell problemstilling for dem. 13 har svart. Alle avviser henvendelsen fra fylkeslederen i Hedmark.

– Det er mye forlangt å forvente at en lovlig valgt delegat skal holde seg hjemme for å gi meningsmotstandere plassen sin, slik at det en er overbevist om kanskje ikke skal vinne frem, sier Jonas Skrettingland.

– Jeg er valgt av et fylkesårsmøte som kjente mitt standpunkt og ser ingen grunn til å endre det, mener Mirjam Ydstebø.

– Et helt tullete og useriøst råd som jeg håper ingen tar hensyn til, fortsetter Jonas Andersen Sayed.

Les alle svarene i faktaboksen.

Publisert: