Jemtland-saken: - Jeg trodde pappa hadde skutt mamma

Sønnen til Janne Jemtland hadde en nagende følelse av at faren kunne ha drept moren, men forteller at faren ba ham lyve til politiet dersom han fikk spørsmål.

 Aktørene i rettssaken mot Janne Jemtlands ektemann i Hedmarken tingrett i Hamar. F.v.: politibetjent Trond Blikstad, aktor Iris Øsp Lydsdottir Storås, tingrettsdommer Trond Christoffersen og forsvarerne, Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen.

Vitnemålet til den da 13 år gamle sønnen snudde etterforskningen da Janne Jemtland forsvant. Onsdag fikk retten høre guttens opplevelser da moren ble drept.

– Jeg trodde pappa hadde skutt mamma, sa den da 13 år gamle gutten da han ble avhørt fire dager etter at faren var pågrepet for å ha drept ektefellen (36).

Den eldste sønnen til ekteparet var den eneste som var hjemme i huset på Veldre nord i Brumunddal natten da foreldrene kom hjem fra romjulsfest i fjor.

Mens lillebroren var hos en barnevakt, fikk den eldste sønnen få være hjemme alene. Han brukte kvelden på å spille og forklarte i avhøret at han hadde glemt tiden og derfor fremdeles var våken da foreldrene kom med drosje.

Foreldrene kom hjem, og mens sønnen lå på rommet sitt hørte han foreldrene krangle.

Hørte moren rope «slipp meg»

– Jeg hørte mamma rope «slipp meg, slipp meg», to ganger, så hører jeg noen detter ned trappen. Etter det hører jeg mamma roper «slipp meg», fortalte 13-åringen til avhøreren.

– Etter at hun falt hørte jeg mamma skrike sånn rart, sånn at det svei i sjela. Så hørte jeg utgangsdøren gikk opp og så hørte jeg et høyt smell. Jeg ble redd og sendte henne en melding: Mamma!? Så tror jeg at jeg prøvde å ringe henne, sa gutten videre.

Etterpå hørte han faren måke den snødekte gårdsplassen med en traktor. Alt var stille i huset og gutten sier han ble usikker og følte han måtte sjekke hva som var skjedd.

Han sto opp og gikk ut fra rommet og kikket inn på morens soverom. Han kunne ikke avgjøre med sikkerhet om det lå noen der. I trappen møtte han faren, som ba ham gå og legge seg.

Fire timer

I nesten fire timer onsdag fikk Hedmarken tingrett høre de to vitneforklaringene som den nå 14 år gamle gutten ga til etterforskerne. Da det ene avhøret fant sted 2. januar, var Janne Jemtland fortsatt savnet, og alt arbeidet gikk ut på å finne henne.

Det andre avhøret ble gjennomført fire dager etter at faren var pågrepet og siktet for drap, og liket var blitt funnet på bunnen av Glomma.

– Det første avhøret av sønnen var helt sentralt, men det var ikke før vi den 12. januar fant blodspor på eiendommen at vi fant grunnlag for å pågripe faren, sier Storås.

Siden sønnen er under 16 år, har det aldri vært aktuelt at han selv skulle møte i retten og vitne mot faren under drapssaken. Avspillingen av avhørene gjorde likevel et dypt inntrykk på alle i rettssal 9 i Hedmarken tingrett.

Åpen rett

Forsvarerne og den tiltalte faren ville at sønnens vitnemål skulle spilles av bak lukkede dører. Dette sa imidlertid tingretten nei til, og onsdag forkastet lagmannsretten mannens anke.

Dermed fikk alle som var til stede i retten, se og høre guttens sterke og sammenhengende fortelling om hva han hadde opplevd natten da moren ble drept.

– Han var den eneste som var hjemme i huset. Spørsmålet er hva han egentlig har fått med seg, sier Jemtlands forsvarer, advokat Christian Flemmen Johansen, til NTB.

– Jeg ønsker ikke å kommentere hvordan han kan ha oppfattet ting. Det vil vi komme tilbake til i prosedyren, sier advokaten.

– Nødvendig korreksjon

Guttens bistandsadvokat, Inger Johanne Reiestad Hansen, var ikke i tvil om at guttens forklaring burde gå for åpne dører.

– Tiltalte snakket om barna sine da han forklarte seg i retten. Det var helt nødvendig å få dette inntrykket korrigert ettersom det kom frem at faren har forsøkt å styre sønnen i hans forklaringer til politiet, sier Hansen.

På videoopptaket kunne retten helt på slutten av avhøret den 16. januar se at 13-åringen er tydelig sliten. Igjen og igjen har han fortalt hva han hørte natten da moren forsvant. Han innser at faren mest trolig er den som står bak.

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen i rettssalen i Hedmarken tingrett.