Hopp til innhold

Northugs brutale Sverige-dom: – Det mest triste laget gjennom historien

BEITOSTØLEN (NRK) Svensk herrelangrenn har mistet en rekke profiler de siste årene. Petter Northug (32) levner ikke «söta bror» mange sjanser i årets sesong.

Langrenn Beitostølen

KLAR FOR SESONGSTART: Petter Northug, her fra sin egen presseseanse noen dager før langrennsåpningen på Beitostølen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I tur og orden har Johan Olsson, Emil Jönsson og Marcus Hellner de siste årene gitt seg med langrenn på toppnivå. Alle arge rivaler av Petter Northug, skistjernen som aldri har latt sjansen gå fra seg til å kritisere de blågule.

Ikke denne gangen heller.

Les også: Northug hinter om karriereslutt

– Trist

Det er ikke mange kjente navn igjen i den svenske troppen. NRK viser Northug Sveriges landslagsuttak til årets sesong. På listen står Jens Burman, Calle Halfvarsson, Daniel Rickardsson, Teodor Peterson, Oskar Svensson, Viktor Thorn og Karl-Johan Westberg.

– Det er jo som en dårlig «Godt og blandet»-pose (godteri). Det er ikke noe som er godt, men du spiser det hvis du må. Det er nok det mest triste svenske elitelaget gjennom historien. Det er synd det er så dårlig stelt, men nå får vi se etterdønningene av katastrofene som har skjedd i mesterskap, sier Northug.

– Levner du dem noe sjanse til å ta de gjeve medaljene i VM?

– Nei, dessverre. De har ingen vinnere på laget lengre. Det er synd. Du hadde jo Johan Olsson som kunne gjøre det store. Han er borte. Södergren er borte. Det er mange. Det er et skifte - med en del dårlige, unge løpere inne, vurderer 32-åringen.

Les også: Kommentator om Northugs karriere: – Det virker som dette er over

– Må ha tålmodighet

Sveriges landslagssjef Rikard Grip må flire litt når han hører Northugs utspill, tar seg ikke nær av dommen, og påpeker heller at det er «godt at Northug fortsatt sender dem noen tanker».

Han erkjenner likevel at generasjonsskiftet landslaget er inne i er utfordrende.

VINTER-OS 2018 SKIDOR LÄNGD PRESSTRÄFF

LANDSLAGSSJEF FOR SVERIGE: Rikard Grip, her under OL i Pyeongchang.

Foto: Anders Wiklund/TT / NTB scanpix

– Vi må ha tålmodighet, la yngre løpere prøve seg, få etablere seg i den ypperste eliten. Så må den nye organisasjonen og trenerne her få jobbe metodisk over tid. Så får vi forhåpentligvis se positive effekter av det lengre frem, sier han til NRK – og understreker at skiftet på laget blir ekstra synlig når det er profiler som Hellner og Jönsson som forlater Sverige-skuta.

Grip mener svenske langrennsherrer har gjort noen fantastiske mesterskap fra 2010 til Falun-VM i 2015. Deretter har det vært tøffere.

– Men vi har enkelte som kan prege og være høyt oppe på resultatlistene denne sesongen. Men vi har ingen bred og sterk tropp, sier Sverige-sjefen.

– Mye hviler på Halfvarsson

Tour de ski 2017-2018

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet under forrige sesongs utgave av Tour de Ski.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

NRK-ekspert Torgeir Bjørn kaller det «et stort slag» at verken Hellner, Olsson og Jönsson er en del av det svenske laget lenger.

På spørsmål om årets Sverige-utgave er usedvanlig blekt sammenlignet med tidligere, mener NRK-eksperten at det er det svakeste laget Sverige har hatt på mange, mange år.

– Mye hviler nå på Calle Halfvarsson. Han er den løperen som fremstår som en reell medaljekandidat. Det begynner å bli en stund siden Rickardsson har gått bra. Det er de to nå, sier Bjørn - og er dels enig i Northugs mesterskapsdom over Sverige.

– Det skal mye til for at det blir noen ny stafett-thriller mellom Norge og Sverige på herresiden i VM.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal