Farida-saken:

Skal Farida få komme tilbake til vennene sine på Dokka?

Hvor farlig er det i Afghanistan? Og når kan en flyktningstatus opphøre? Det avgjøres i Oslo tingrett denne uka.

PÅ VENT I KABUL: Farida og foreldrene sitter nå på hemmelige sted i Kabul og håper at de får komme tilbake til Norge. Foto: Privat
PÅ VENT I KABUL: Farida og foreldrene sitter nå på hemmelige sted i Kabul og håper at de får komme tilbake til Norge. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan er sikkerhetssituasjonen i Kabul og i resten av Afghanistan? Det er hovedspørsmålet som dommer Kim Heger nå må avgjøre når Farida og foreldrene hennes går til sak mot staten i Oslo tingrett.

- Bordet fanger. Har man først anerkjent noen som flyktninger, så er de flyktninger. Man skal ha en egen terskel for opphør av flyktningstatus, starter familiens advokat, Arild Humlen.

- UNE blander kriterier

Humlen mener det skal svært spesielle grunner til å skulle å opphøre en flyktningstatus som er gyldig. Dette fordi det skal ta hensyn til flyktningers stabilitet, vern og trygghet.

- Problemet med det siste vedtaket fra UNE er at man blander innvilgelseskriteriene med opphørskriteriene. Det er helt fundamentalt at disse to kriteriene må skilles fra hverandre, mener advokat Humlen.

- Famlet litt

De første timene har advokat Humlen i sitt innledningsforedrag gått gjennom det siste UNE-avslaget som ble skrevet etter Høyesterettsdommen der familien vant mot staten for tredje gang.

- Jeg har famlet litt med å forstå disposisjonen på drøftelsen, sier dommer Kim Heger i retten om UNEs siste drøftelse, før han fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.