Klart for prosedyrer i Jemtland-saken

Rettssaken har pågått i to uker i Hedmarken tingrett. Tirsdag er det tid for avsluttende prosedyrer i Janne Jemtland-saken.

 Aktor Iris Øsp Lydsdottir Storås hilser på tiltaltes forsvarere, Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen i Hedmarken tingrett. I dag er det tid for prosedyrene.

Påtalemyndigheten mener det var den tiltalte ektemannen som holdt i pistolen og som avfyrte skuddet som traff Janne Jemtland.

Aktor mener de kriminaltekniske undersøkelsene og vitneforklaringen til den eldste sønnen, som lå våken og hørte alt som skjedde, underbygger det.

– Det retten skal ta stilling til er om tiltalte skjøt sin kone den natten. Etter vår mening er bevisene tilstrekkelige til det, har statsadvokat Iris Øsp Lydsdottir Storås sagt til NTB.

Hun vil be retten finne den 47 år gamle tobarnsfaren skyldig i å ha drept guttenes mor.

– Nekter straffskyld for drap

Allerede før prosedyrene skal holdes, har forsvarerne i saken varslet at det vil bli lagt ned påstand om frifinnelse etter tiltalen for drap.

– Han erkjenner skyld for håndteringen av kroppen i ettertid og tar innover seg at det er en straffbar handling, men det er ikke det han er tiltalt for her i denne saken, har en av hans forsvarere, advokat Ida Andenæs, uttalt til NTB.


– Krever erstatning

Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen vil legge ned krav om erstatning på vegne av parets to sønner.

– De levde lenge under falske forhåpninger om at moren skulle komme tilbake. Det som har vært veldig viktig i forbindelse med rettssaken, har vært å forklare at det er som kommer frem nå, er ekte og sant. At man ikke jukser i en så alvorlig sak, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen til NTB.

Begge guttene er for små til å vitne eller være til stede i domstolen under rettsoppgjøret mot faren i Hedmarken tingrett.

De har likevel blitt holdt løpende orientert.

Faren har hele tiden nektet straffskyld og hevdet at det som skjedde om natten 29. desember i fjor, var en ulykke og at Janne Jemtland selv holdt i pistolen som gikk av rett mot pannen hennes.

Han har imidlertid erkjent at han skjulte liket etterpå ved å kaste det i Glomma, langt fra hjemstedet i Brumunddal.