Hopp til innhold

Hadde tidenes målsnitt for Norge – vraket som straffeskytter

HERNING (NRK): Kristian Bjørnsen (30) bøtter vanligvis inn mål for Norge. I VM har det gått tråere, og i tillegg er han vraket som straffeskytter.

Kristian Bjørnsen

TREFFSIKKER: Kristian Bjørnsen har en treffprosent på 78 så langt i VM. Mot Danmark scoret han fire.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Under EM i fjor endte høyrekanten med tidenes beste scoringssnitt på landslaget, med 4,82 mål per kamp. Han scoret også nest flest i hele mesterskapet (37). I år har Kristian Bjørnsen «bare» scoret 14 av Norges 175 mål.

– Tidligere har jeg vært eneste høyrekant, mens i år har vi fordelt litt mer og jeg har sittet på benken mot dårligere motstand, begrunner Tyskland-proffen det først med.

Men Bjørnsen er den i troppen som så langt har klart mest spilletid, med sine tre timer og 29 minutter på banen. Han har scoret på 14 av 18 skudd, tre av missene kom mot Danmark, og ender gjerne et mesterskap med en treffprosent på over 80 – gjerne høyest i laget.

Byttet ut

Men i år er han vraket som straffeskytter til fordel for Magnus Jøndal og Sander Sagosen.

– Det er noen som vil skyte, og hvis Bjørnsen vil når noen andre har bomma, kan han få lov, svarer Berge som forklaring på vrakingen.

Venstrekant Jøndal er også Norges toppscorer, med 24 mål.

Bjørnsen selv hevder det ikke ligger noen skuffelse i at han er vraket.

– Vi har så mange gode straffeskyttere, og jeg har ikke tatt så mange straffer for klubb denne sesongen, men hvis sjansen byr seg så stiller jeg gjerne opp der også.

Sagosen Bjørnsen

HVILE: Både Sagosen, Bjørnsen og Jøndal (t.h.) fikk tid på benken under storseieren mot Chile.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Men grunnen til lavere målsnitt er ikke bare sjumeterne.

– Vi har kanskje ikke fått utnyttet høyresiden så bra som vi ønsker, erkjenner Bjørnsen.

Mindre Sagosen?

Landslagssjefen er enig.

– Vi ønsker å få mer bredde på det, for det har vært færre utspill til Bjørnsen. Og han har prestert når han har fått sjansen, sier Berge.

  • Hør NRKs håndball-podkast, «TimeOut VM-spesial» her:

Eivind Tangen har stått mest på høyrebacken, og merket det samme.

– Det er naturlig at det meste skjer til venstre, for vi er best der med Sander og Jøndal, to av verdens beste. Det er ikke sånn at man sier til Sander når han scorer ti mål, at nå vil jeg ha ballen. Vi er ikke der, forteller Tangen.

Men at Sander Sagosen skal bli mindre viktig for Norge, er noe Berge sa han ønsket i forkant av mesterskapet.

– Ja, vi har snakket litt om det, for det kan ikke bare være slik at lag forbereder seg på Sander. Det er lettere for ham også om vi får brettet ut spillet vårt. Da blir han helt umulig å stoppe, og det er et fokus vi har hatt på trening, forteller Tangen.

  • Norge spiller sin første kamp i hovedrunden mot Egypt søndag klokken 20.30. Mandag venter Sverige kl. 18.00, mens onsdag går siste hovedrundekamp mot Ungarn kl. 18.00.

Siste nytt

  • Kastet opp før renn – nå legger NM-vinneren opp 

    Landslagsalpinist Markus Nordgård Fossland (25) avslutter karrieren. Han sier følelsen av å risikere livet, samt vedvarende skadeproblemer, ligger bak.

    – Jeg er lettet. Jeg er sinnssykt lettet, sier Fossland til NRK etter å ha fortalt alle at han er ferdig som toppalpinist.

    – Vet du hva du skal nå?

    – Nei! Det er klart det er skummelt, men det er også sinnssykt spennende, svarer han.

    Fossland, som nylig tok NM-gull i super-G, forteller på Instagram at det er hovedsakelig tilbakevendende problemer med ryggen som utgjør en viktig del av beslutningen om å gi seg. Smertene har han hatt i seks år.

    Deretter peker han på at risikoen han tar ved å sette utfor verdens mest krevende alpinløyper også har blitt en stor belastning. 25-åringen sier perspektivet hans rundt dette har endret seg det siste året.

    – Det å kjøre verdenscuprenn i fartsdisiplinene medfører en risiko. Det trodde jeg at jeg var OK med. Å erfare at jeg ikke kan akseptere denne risikoen har vært smertefullt, frustrerende og sjokkerende, skriver Fossland – og fortsetter:

    – Å kaste opp før flesteparten av rennene i år, og følelsen av å sette livet på spill hver helg, har vært tøft. Det å oppdage at jeg ikke gir hundre prosent på renndager, har vært enda tøffere.

    (NTB / NRK)

    World cup alpint utfor Kvitfjell
    Foto: Erik Johansen / NTB
  • Ruud storspilte - klar for semi i Barcelona

    Casper Ruud (25) tok to strake sett 6-4, 6-3 mot Matteo Arnaldi (23) og er klar for semifinale mot Tomas Etcheverry (24) i ATP-turneringen i tennis i Barcelona.

    Casper Ruud tok åpningssettet mot den to år yngre italieneren med 6-4 etter at det svingte stort i starten på kampen med flere brudd begge veier.

    I det andre settet ble det 6-3 til Casper Ruud. Nordmannen brøt til 4-2 og servet det neste inn til 5-2. Arnaldi reduserte til 3-5 med et blankt game, men Ruud tok seg av sitt eget servegame og sikret seg 6-3 i det andre settet. Dermed var kampen over.

    – Dette var ikke lett. Jeg spilte for en plass i semifinalen, og det har jeg ikke klart i Barcelona tidligere. Det var mange brudd i starten og slett ingen enkel kamp. Det har vært et fantastisk år så langt, og jeg håper på enda et par seirer til her i Barcelona før det er over, sa Ruud til TV 2 etter sin 27. seier på årets ATP-tour.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: JOSEP LAGO / AFP
  • Halvorsen sikret norsk OL-plass

    Rifleskytter Ole Martin Halvorsen (24) ble nummer tre i fredagens OL-kvalifisering i Brasil, og sikret Norges sjette OL-plass i idrettsgrenen.

    – Det føles veldig godt nå, men det var hardt å skyte. Det er første gang på pallen individuelt for meg internasjonalt, og det var ikke forventet. Men det er veldig gøy, sier Halvorsen til NTB.

    – Det betyr at vi har mulighet til å delta i alle øvelser med maks antall skyttere. Vi kan blant annet stille to lag i blandet lag. Vi står godt rustet foran OL, sier sportssjef Tor Idar Aune i Norges Skytterforbund til NTB.

    OL-ilden i Paris tennes 26. juli. Dagen etter deles første medalje i skyting ut.

    (NRK/©NTB)

    Ole Martin Halvorsen
    Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal