Hopp til innhold

Norsk taktikk skulle stoppe Bolsjunov: – Det ble skivebom

QUEBEC (NRK): Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Quebec, men den norske strategien for å knekke Aleksandr Bolsjunov lyktes ikke.

AFP_1EY51U

GJORDE JOBBEN SELV: Johannes Høsflot Klæbo vant i Canada.

– Klæbo beviser at han er verdens beste sprinter og gjør det taktisk perfekt i dag også. Men dette var jo også den svakeste øvelsen til Bolsjunov. Han er helt oppe på fjerdeplass, og det er kanskje han som har mest grunn til å smile, for han har sine to beste øvelser igjen, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

Etter at Klæbo vant sprinten som innleder minitouren i Quebec, økte sammenlagtledelsen i verdenscupen fra 14 til 24 poeng.

Faren er at det monner for lite. For nå gjenstår to distanserenn, og der har russiske Bolsjunov vist brutal styrke de siste helgene.

Det er Norge smertelig klare over, og derfor gjorde de taktiske grep for å prøve å stoppe ham tidlig i fredagens sprint.

AFP_1EY51S

RØK UT: Planen var at Emil Iversen skulle gi Bolsjunov kamp i kvartfinalen, det endte med at nordmannen røk ut.

Foto: MARTIN OUELLET-DIOTTE / AFP

Stallordre

Da han valgte første kvartfinale, sammen med Klæbo og Federico Pellegrino, fikk Emil Iversen og Pål Golberg stallordre om å velge samme heat. Håpet var at de kanskje skulle klare å slå ut russeren.

Ingen av dem var i nærheten av å holde følge da Bolsjunov klinket til fra start.

– Det er klart, vi måtte prøve, men det gikk ikke så bra i prologen heller. Jeg er ikke noe særlig god i kvarten, så det ble skivebom, men jeg bryr meg ikke. Jeg tar det med ro, jeg skal fullføre helga, forteller Iversen nederlaget.

– De skulle bare prøve å følge, men de er ikke i nærheten av det nivået. Vi ville gjøre et forsøk, men Bolsjunov viste fort hvem som er sjefen, erkjenner sprintlandslagstrener Arild Monsen.

Johannes og kula

KULA: Klæbo vant sprintverdenscupen for tredje år på rad.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Tangerte Jönsson

Men den aller største sjefen i sprint er og blir Johannes Høsflot Klæbo. Han tok sin verdenscupseier nummer 16 i sprint, og tangerte med det den mestvinnende sprinteren gjennom tidene, svensken Emil Jönsson.

– Det er artig statistikk, jeg kunne ikke drømt om noe bedre. Jeg har følt at det har gått veldig fort de siste tre årene. Gått fra mitt første år som senior hvor jeg var ofte på pallen, men sjeldent på toppen. Heldigvis klarte jeg å gjøre om på det i fjor, og nå har jeg klart å gjøre det i år og, sier Klæbo.

Etterpå fikk han krystallkula som viser at han har vært verdens beste sprinter – for tredje sesong på rad.

I fredagens finale klarte dessuten Sindre Bjørnestad Skar det Emil Iversen og Pål Golberg ikke klarte, å slå Bolsjunov.

Fikk hjelp av Skar

Takket være en strålende spurt og et perfekt innslag knep han tredjeplassen bak Klæbo og Federico Pellegrino, og henviste Bolsjunov til fjerdeplass.

En slik detalj kan i realiteten avgjøre den tette kampen mellom Klæbo og Bolsjunov.

– Den kan faktisk det, og jeg er utrolig imponert og glad over Sindres innsats. Det var så artig og utrolig sterkt, sier Arild Monsen.

Lørdag fortsetter verdenscupfinalen med 15 km klassisk fellesstart.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal