Mann med øks skutt av politiet på Skjetten. Nå risikerer han ti års fengsel.

En mann med øks ble fredag skutt av politiet og kritisk skadet under pågripelse på Skjetten utenfor Lillestrøm i Akershus. Han er nå utenfor livsfare.

Spesialenheten er satt inn etter at politiet skjøt en mann med øks som ifølge politiinspektør Olav Unnestad i Øst politidistrikt gikk til angrep på politiet.

Politiet og ambulanse rykket ut til stedet etter melding om en alvorlig skadet kvinne i 40-årene.

På stedet observerte de en mann med øks, opplyser Øst politidistrikt fredag kveld.

– I forbindelse med pågripelse av denne mannen oppsto en situasjon hvor politiet måtte avfyre skudd. Vedkommende ble skutt av politiet da han nektet å etterkomme ordre og etter hvert gikk til angrep på patruljemannskapene, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding fredag kveld.

Skytingen skjedde utendørs på Skjetten.

Skutt og siktet

Mannen i 30-årene ble fraktet til Ullevål sykehus. Skadene ble betegnet som kritiske, men stabile. Lørdag formiddag skriver politiet på Twitter at mannen er våken og stabil. Han blir trolig avhørt i løpet av dagen.

Han er nå siktet for grov kroppsskade etter straffelovens §274, med en strafferamme på inntil 10 år.

– Mannen er kjent av oss fra tidligere. Jeg ønsker ikke å si hva slags forhold det dreier seg om, sier politiinspektør Olav Unnestad til Aftenposten.

Også kvinnen som skal ha blitt angrepet av øksemannen er fraktet til sykehus. Skadene hennes betegnes også som alvorlige.

– Kvinnens skader antas å være relatert til meldingen politiet mottok, sier Unnestad.

Her jobber politiet på åstedet på Skjetten.

Begge to er norske statsborgere.

– Politiet ble varslet av en tredje person, etterforskningen vil vise om det er noen relasjon mellom dem, sier han.

Til NTB sier Unnestad at det var en kvinne som fant den skadede kvinnen og meldte fra til politiet.

Har avhørt flere politifolk

Spesialenheten for politisaker ble varslet om skuddet fredag kveld og var på plass etter kort tid.

– Vi har snakket med flere personer som var involvert i hendelsen. Vi fortsetter med avhørene lørdag, sier Liv Øyen, leder for etterforskningsavdeling Øst – Norge lørdag formiddag.

Flere politifolk som rykket ut til Skjetten fredag kveld er avhørt av Spesialenheten.

Kripos bistår Spesialenheten med kriminalteknikere, opplyser Øst politidistrikt. Bistanden gjelder etterforskningskompetanse.

Øya presiserer at Spesialenheten har plikt til å starte etterforskning når noen blir alvorlig skadet eller dør som følge av politiets handlemåte.

– Vi vil nå se om det er andre vitner til episoden. Og så vil vi vurdere nye etterforskningsskritt på bakgrunn av tekniske undersøkelser og det som kommer frem i avhørene, sier Øyen.