Nytt vikingskip funnet i Vestfold

Mandag ble det presentert et nytt vikingfunn i Borre i Vestfold. – Dette er et nytt funn som kommer til å bli lagt merke til i hele verden, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Dette er det nye funnstedet

På en pressekonferanse på Midgard Vikingsenter i Horten kommer det frem at det mest sannsynlig er gjort funn av et nytt vikingskip.

På en slette blant de store gravhaugene i Borreparken er det funnet en skipsgrav, sannsynligvis fra vikingtiden. Funnet er gjort med georadar, og bildene viser en tydelig båtform, opplyser Vestfold fylkeskommune.

Fra før er de mest kjente funnene fra vikingtiden Osebergskipet fra Tønsberg, Gokstadskipet fra Sandefjord og Borrehaugene utenfor Horten. Det er ved sistnevnte at det nå er gjort nye funn.

Klåstadskipet er også et vikingskip, som ble oppdaget allerede i 1893, men ble først gravd ut og ivaretatt i 1970. Men dette er et såkalt vrakskip, og ikke gravgods. Skipet var mest sannsynlig et lasteskip.

Les også

Oseberg-skatter kan bli reddet av nanoteknologi

– En historisk dag

I perioden mellom cirka 600 og 900 e.Kr. ble det bygget ikke mindre enn ni storhauger på Borre. I tillegg ligger det tre store røyser blant storhaugene.

– Dette er en historisk dag. Det er gjort et nytt stort gravfunn på Borre. Vi ser tydelig at det er et skip. Dette er unikt i norsk historie og internasjonalt, det går ikke an å overdrive betydningen av det, sa Elvestuen videre.

Før jul ble det kjent at en mann med metalldetektor hadde kommet over en rekke store skipsnagler på et jorde ved Jarlsberg hovedgård.

– Vi har gjort funn av skipsnagler i Borre som stemmer overens med et skip på størrelse med Oseberg- og Gokstadskipet, sa Terje Gansum, sjef for kulturarv i Vestfold fylkeskommune, på pressekonferansen. Han fortsetter:

– Vi vet de må ha gravd ned et skip, men vi vet ikke bevaringsgraden av det, så det kommer mer. Hvor mye som er bevart under torven er foreløpig ikke mulig å svare på. Vi skal nå undersøke funnet med flere inngrepsfrie metoder og gjenta bruk av georadar, sier Terje Gansum.

I Europa er det registrert 13 skipsbegravelser fra perioden fra år 570 til 1050. Om perioden snevres inn til skipshauger datert til vikingtid (AD 800-1050), er antallet kun syv, hvorav tre ligger i Vestfold. Med funn av skipsgrav på Jellestad i 2018 og nå trolig nok et skip fra Borre øker antallet på den svært celebre listen til ni.

Senest i høst ble det nemlig funnet spor av et vikingskip og en rekke gravhauger og hus fra jernalderen er avdekket ved Jellhaugen i Halden kommune:

Les også

Arkeologer har funnet spor av et vikingskip i Halden

Bra merkevare

Gokstadskipet i Vikingskip-museet på Bygdøy. Gokstadskipet ble funnet i en stor gravhaug på gården Gokstad, Sandar og Vestfold i 1880.

– Vi vestfoldinger vet at vi bor i det ubestridte vikingfylket, og dette funnet befester denne stillingen. Vi har lenge satset på vikingtiden, ikke minst når det gjelder kartlegging og forvalting av vår arv. Vi satser i tillegg betydelige midler på formidling av vikingtiden, sier fylkesordfører i Vestfold Rune Hogsnes til NTB.

Han mener det nye vikingfunnet er viktig for Vestfold, hvor en rekke viktige funn er blitt gjort tidligere. Blant annet ble både Osebergskipet og Gokstadskipet gravd frem i Vestfold.

– Dette er med på å styrke vår egen historiske identitet og attraksjonsverdi. Det er få merkevarer som selger bedre enn «viking», sier Hogsnes.

Les også

Bønn om 30 millioner for å redde Osebergsamlingen

Verdensarvliste

Det er tidligere gjort forsøk på å få Norges vikingarv innlemmet på UNESCOs verdensarvliste, og Gansum mener det nå er på høy tid.

– Dette funnet er viktig og underbygger vikingtidens kulturarv i Vestfold. I Vestfold er det stor politisk utålmodighet knyttet til å få skipshaugene Oseberg, Gokstad og Borre inn på verdensarvlisten, sier Gansum til NTB.