Over 100 skiløpere streikefaste på Svalbard: - På grunn av isbjørnfaren kan du jo ikke gjøre noe som helst uten gevær

Drømmeferien på Svalbard ble til noe ganske annet enn hva de svenske skituristene hadde ventet seg. - Det føles helt ekstremt å sitte fast her.

Arne Strid er en av over hundre personer som er streikefaste på Svalbard. Den svenske skiløperen skulle reist hjem til Stockholm søndag, må nå må han og resten av gruppen vente til fredag.

– Vi er litt som de gamle polarfarerne. Vi føler oss helt utestengt. Det er rett og slutt ingen muligheter å komme hjem, sier svenske Arne Strid fra Stockholm.

Han og kona er med i en gruppe 36 mennesker som skulle tatt flyet til Oslo og Stockholm søndag. Som følge av SAS-streiken kommer de tidligst hjem på fredag.

– Svalbard er helt fantastisk og et stort eventyr. Men du kan jo ikke gjøre noe som helst utenfor byen uten gevær på grunn av faren for isbjørner, sier Strid.

700 stilte til start i årets utgave av Svalbard skimaraton. Johanne Hauge Harviken vant dameklassen, mens Didrik Tønseth var best blant herrene.

Umulig å komme seg til fastlandet

SAS har kansellert begge sine avganger fra Longyearbyen søndag. Mandag er det én avgang som er kansellert, mens én avgang går som planlagt.

– Det er nok betydelig flere enn 100 skiløpere som ikke kommer seg ned til fastlandet, sier daglig leder Carl Einar Ianssen ved Svalbard Lufthavn til Aftenposten.

Han forteller at de fleste blir på hotellene sine, og ikke drar ut til flyplassen.

– Men det var noen som kom seg opp med et tidligere fly før streiken. Da de så kom til Svalbard, var det ingen ledige hotellrom. Det endte med at noen overnattet på flyplassen.

Norwegians lavpriskalender viser utsolgte flyvninger fra Svalbard frem til torsdag. Blant de ekstra avgangene selskapet har satt opp mandag og tirsdag, var det ikke noen til og fra Svalbard.

– Vi jobber med å omdisponere og sette inn ekstra kapasitet der vi har mulighet, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian Tonje Næss.

Hun kan ikke komme med noen løfter om flere flyvninger fra Svalbard.

Streikfaste skiløpere på Svalbard: De svenske skituristene må vente fem dager på å komme hjem som følge av SAS-streiken etter å ha deltatt i skimaraton på Svalbard. Fra venstre Andreas Anderson, Jörgen Modig og Arne Strid.

Streikefaste på Svalbard: – Virker som utpressing

Strid og hans reisevenner er lite begeistret for streiken.

– Jeg har vanskelig for å sympatisere med SAS-pilotene. Dette virker som utpressing, og det rammer uskyldige kunder, sier Strid.

– Men streikeretten, som pilotene benytter seg av, er jo en av våre viktigste demokratiske rettigheter i Skandinavia?

– Helt enig. De har absolutt lov å streike. Hadde det vært et hvilket som annet reisemål hvor vi kunne tatt bil, båt eller tog, ville jeg hatt stor forståelse for det. Men her på Svalbard har vi jo ikke noe alternativ til SAS og Norwegian. Dermed sitter vi bom fast, sier Strid.

– Det er absolutt lov å streike. Hadde det vært et hvilket som annet reisemål, ville jeg hatt stor forståelse for det. Men her på Svalbard har vi jo ikke noe alternativ til SAS og Norwegian. Dermed sitter vi bom fast, sier svenske Arne Strid fra Stockholm

SAS dekker hotell og mat, men for mange av de streikefaste byr det på store problemer at de ikke kommer seg på jobb.

– Jeg driver mitt eget selskap med ansatte, og mister selvfølgelig arbeidsinntekter, sier Strid.

– Hva skal dere streikefaste gjøre de neste dagene?

– Folk tar det med galgenhumor, gjør det beste ut av situasjonen og har det hyggelig sammen. Men Longyearbyen er tross alt en liten by. Har du gått opp og ned hovedgaten en gang, så har du jo gjort mye, sier Strid til Aftenposten. Dessuten må han og vennene bytte hotell tre ganger.

– Utfordringen er at det fort koster 3000 kroner per person dersom du skal gjøre noe på Svalbard. Men noen av oss har jegerlisens, så kanskje vi skaffer oss et gevær slik at vi komme oss ut på skitur, ler svensken.

Et slikt fly skulle nok mange likt å se på Svalbard i disse dager. Dette ble fotografert i på Svalbard lufthavn i 2015.

100 personer kom seg ikke opp til rennet

Leder Nina Lines i Svalbard Skimaraton bekrefter at et betydelig antall løpere sitter streikefaste på Svalbard etter lørdagens renn.

– Noen er blitt booket om til Norwegian, noen har kjøpt nye billetter med Norwegian og noen har fått seg noen ekstra dager ferie på Svalbard, sier hun.

Det var også flere som ikke kom seg opp til rennet på grunn av streiken. Rundt 100 personer hentet ikke startnummeret sitt.

Av 850 påmeldte, var det 700 som stilte til start.

Lines forteller at det også var enkelte som forlot Svalbard før rennet startet. De tok ikke sjansen på å bli sittende fast.

Svalbard skimaraton er blitt arrangert i 27 år.

– Jeg tror det er første gang vi er blitt rammet av streik. Tidligere er vi blitt rammet av aske, og vi har opplevd at ski ikke er blitt sendt med flyet, forteller hun.

  • Les flere saker om streiken her: