Engelskmann spurtslo bruddkameratene: – Dette var min sjanse

Simon Yates benyttet sjansen på den første etappen i Pyreneene.

Simon Yates var i brudd hele dagen og kom først til mål på den 12. etappen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Briten rykket fra bruddkameratene og spurtet inn til sin første Tour de France-seier.

Tvillingbroren til lagkaptein Adam Yates i Mitchelton-Scott fikk sjansen til å gå i brudd på etappen som gikk fra Toulouse til Bagnères-de-Bigorre. Med en lang utforkjøring inn til målbyen var etappen skreddersydd for ryttere som ønsket å forsøke seg i brudd.

I spurten viste Yates seg sterkest i kampen mot spanjolen Pello Bilbao Lopez og østerrikske Gregor Mühlberger.

– Jeg har spart energi til disse fjellene. Dette var min sjanse og jeg grep den, sier Yates i et TV 2-sendt intervju.

Var smartest

– Han var den smarteste, han visste om den siste svingen, derfor vant han. Det var én ting som gjaldt og det var å komme først inn i den, analyserte TV 2-ekspert Thor Hushovd.

– Han var ikke den raskeste, men den smarteste, oppsummerte TV 2-kommentator Christian Paasche.

Det sa Yates seg enig i.

– Direkørene sa jeg måtte være først ute i den sistse svingen, sier Yates, som sier han var veldig stolt over å vinne den tolvte etappen.

Sammenlagtleder Julian Alaphilippe satt rolig i hovedfeltet og beholdt den gule ledertrøyen.

Tim Wellens var aktiv underveis på etappen for å samle klatrepoeng. Belgieren samlet totalt elleve poeng og økte med det ledelsen i den prikkete trøya.

Les også

Droppet ut av skolen for å følge drømmen. Nå er han Frankrikes nye sykkelhelt.

Enslig nordmann

De to norske håpene Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen gikk tidlig i et 40-mannsbrudd, men stigningen Col de Peyresourde ble i det tøffeste laget, og begge måtte tidlig slippe.

Målet var neppe noen etappeseier, men en enklere tur opp fjellene.

De dalte siden gjennom hovedfeltet. Odd Christian Eiking var den eneste nordmannen som klarte å holde følge med feltet til mål. Han ble til slutt nummer 38.

– Vi prøvde å få Rui (Costa) i brudd, og da måtte jeg sjekke om han var der foran. Håpet var at han skulle bli del av en mindre gruppe, men plutselig var vi halve feltet i brudd. Etterpå kjørte jeg i mitt eget tempo i bakkene, sa Kristoff, som enkelt tok seg oppover bakkene, til TV 2.

Kristoff og Boasson Hagen ble henholdsvis nummer 98 og 100. Like bak fulgte Sven Erik Bystrøm (108.-plass) og Vegard Stake Laengen (113). Kvartetten kom i mål snaue 19 minutter bak seirende Yates.

Amund Grøndahl Jansen måtte ta til takke med 166.-plass. Han kom i mål 26 minutter bak seiersherren.

Brøt

Før dagens etappe kastet Jasper Philipsen inn håndkleet. Han har hatt rollen som en av opptrekkerne til Kristoff.

Underveis på torsdagens etappe måtte Giacomo Nizzolo gi seg tidlig etter at han var innblandet i en velt på onsdagens etappe.

Med den italienske spurteren ute seiler Boasson Hagen opp som rytteren det skal kjøres for på de to gjenværende spurtetappen for Dimension Data.

Regjerende verdensmester i tempo, Rohan Dennis, måtte også gi opp underveis. Han var nevnt som en av favorittene til å vinne tempoetappen i Pau torsdag.

Publisert: