Mener det er Norges plikt å bidra i Persiabukta

USA sliter med å samle støtte til militæreskorte. Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Norge plikter å bidra, men mener det i så fall må være som ett av flere land.

- IKKE ALENEGANG: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) representerer Frp i utenriks- og forsvarskomiteen. Han mener flere land må slenge seg med i operasjonen dersom Norge skal bidra, og sier han er opptatt av at vi ikke er haleheng til USA. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- IKKE ALENEGANG: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) representerer Frp i utenriks- og forsvarskomiteen. Han mener flere land må slenge seg med i operasjonen dersom Norge skal bidra, og sier han er opptatt av at vi ikke er haleheng til USA. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norge vurderer å bidra til en USA-ledet operasjon for å sikre skipstrafikken i Hormuz-stredet i Persiabukta utenfor Iran - men har foreløpig stilt seg avventende til forespørselen fra USA.

Fredag melder Reuters at USA foreløpig sliter med å samle støtte til operasjonen.

Seinest fredag ble den svenskeide, britiskflaggede tankeren «Stena Impero» beslaglagt av Iran, til sterke reaksjoner fra Storbritannia og EU.

Så langt har både Frankrike, Storbritannia og Kina stilt seg avvisende til å delta i aksjonen, skriver nyhetsbyrået, som siterer ikke-navngitte kilder med kjennskap til situasjonen.

Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Norge har en særskilt plikt til å bidra.

- Jeg mener at alle land som undertegnet FNs havrettskonvensjon, bør bidra til å opprettholde trygg internasjonal skipsfart. Foreløpig mener jeg at det her er snakk om kommersiell internasjonal skipstrafikk, som er lovregulert gjennom avtaler at skal kunne ha fri ferdsel. Da mener jeg det er legitimt for Norge å bidra, og jeg mener også at det er en plikt for Norge å bidra som en stor sjøfartsnasjon. Vi har helt andre interesser i dette enn mange andre NATO-land, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.