Norge har utvist 15 personer med IS-tilknytning

Norge har trukket tilbake oppholdstillatelsen til 15 personer som har forbindelse til ekstremistgruppen IS.

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vil ikke la IS-krigere med utenlandsk statsborgerskap returnere til Norge. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

De 15 personene er utenlandske statsborgere som har hatt oppholdstillatelse i Norge. De er nå varig utvist på grunn av forbindelser til ekstremistgruppen IS, melder NRK.

– Dette er IS-krigere og IS-mødre som har reist ut av landet vårt for å delta i IS, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

Alt i alt har rundt 100 personer med tilknytning til Norge reist for å bli med i IS. Mange av disse er utenlandske statsborgere som har hatt oppholdstillatelse i Norge.

Kallmyr mener det bare skulle mangle at ikke Norge trakk tilbake oppholdstillatelsen i slike tilfeller.

– Vi kommer til å sørge for at alle i denne porteføljen med utlendinger har reist nedover, og som har norsk tilknytning, ikke får lov til å komme tilbake til Norge, sier han til NRK.

Formelt har norske myndigheter benyttet seg av en bestemmelse om at oppholdstillatelsen kan trekkes tilbake når man har vært ute av landet i to år.

Kallmyr varsler at personene det gjelder, vil bli pågrepet for brudd på utlendingsloven hvis de forsøker å ta seg inn Norge eller andre land i Schengen-området.